Kud Idijoti - Cold War - Goblini

OK Book & OK Cinema – rock festival za čitanje, gledanje i slušanje

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Pored vrlo atraktivnog koncertnog programa (Dubioza kolektiv, Franz Ferdinand Goblini), OK Fest na Tjentištu, od 12. do 14. 7., ima i zanimljiv dopunski sadržaj, što ga svrstava među najatraktivnija regionalna rock događanja.

U OK Book zoni ove godine će biti predstavljene dvije nove muzičke knjige, sticajem okolnosti iz istoga punkerskog svijeta.

Prvog dana festivala, u petak 12. 7., publika će se družiti sa Brankom Golubovićem Golubom, frontmenom benda Goblini, koji je nedavno objavio autobiografiju ”Izgužvane misli”, u kojoj  ”bez dlake na tastaturi piše o tome kako je mali punk bend iz provincije uspio ostvariti ozbiljnu karijeru i privući veliki krug fanova na prostoru bivše Jugoslavije”. Promocija knjige i odgovaranje na pitanja publike sigurno će biti odličan uvod u večernji nastup Goblina na OK Festu, s kojima će tog dana binu dijeliti Nele Karajlić, Brkovi, M.O.R.T. i drugi.

Sutradan, 13. 7. OK Book zona otvorena je za Nenada Marjanovića dr. Frica, a on je takođeer objavio autobiografiju “Život sa Idi(j)otima”, knjigu koja je prožeta pričicama iz života kultnog punk sastava u vrtlogu rata, koja pripovijeda o ljudima, njihovim karakterima, a pisana je iz garderoba rock klubova, iza svijetala pozornice, što je čini posebno zanimljivom.

Ima neke simbolike u tome što je upravo na Tjentištu, poprištu čuvene partizanske bitke u Drugom svjetskom ratu, biti predstavljena priča o bendu kojeg je antiratni stav i neskriveni antifašizam svrstao među ikone urbane ljevice u ovom dijelu Europe. Baš kao što simboličnu poveznicu čini i koncertni program tog dana, u kojem se pojavljuju istaknuti buntovnici nove generacije, kao Edo Maajka i Dubioza kolektiv.

Drugi stalni sadržaj festivala na Tjentištu je OK Cinema, program u saradnji sa ”Operacijom kino”, partnerskim projektom Obale Art Centar i Sarajevo Film Festivala, koji redovno obilazi gradove Bosne i Hercegovine i predstavlja najnovija svjetska filmska ostvarenja

Za publiku OK Festa pripremljene su projekcije filmova ”Cold War”, koji ima muzički okvir i prati muzičkog direktora koji otkriva mladog pevača, istražujući njegovu kasniju ljubavnu priču (projekcija 12. 7.), te ”Birds of Passage”, koji je epska drama o ranim danima ilegalne trgovine drogom u Kolumbiji (projekcija 13. 7.).