Wooden Ambulance

Wooden Ambulance – (ne)tipična nostalgična subotička muzička priča koja prkosi vremenu

Muzika - regija Show Time

Kažu da se prvi dojam duboko zakopa u podsvijest i teško ga možete promijeniti. Kad nam je subotički folk / country rock / americana bend Wooden Ambulance poslao obavijest o novom albumu, prvi dojam nam je formirala fotografija.

Osam ljudi u bendu! To, onda, nikako ne može biti površna ekipa, okupljena samo za zabavu. Taj dojam samo pojačava tvrdnja da više od 00 koncerata koje su odsvirali po cijelom regionu nikada nisu bili isti.

Wooden Ambulance su Aleksa Otašević, Anamarija Tumbas, Balša Pešikan, Boris Čegar, Davor Bašić Palković, Goran Grubišić, Srđan Terzin i Tibor Takács, a u saradnji sa Pop Depresijom i Kišobranom objavili su album “Redville”, šesti naslov nakon izdanja “Intersection”(2012), “River Sand”(2013), “Rough Charms” (2014), “Northern Sadness” sa Robertom Tillyjem (2015) albuma remiksa “North From Your Heart: Wooden Ambulance Remixed” (2015).

Wooden Ambulance (photo Željko Vukelić)Wooden Ambulance (photo Željko Vukelić)

Zanimljiv je pozadina, romantičarska simbolika koja stoji iza njihove priče. Drvena ambulanta je bio lokalni naziv za stari subotički Dom zdravlja, jer je tako izgledao i “kada je srušena, ja sam preuzeo njeno ime za grupu”, otkriva njen lider, Goran Grubišić, dok je naziv novog albuma još jedan djelić lokalne nostalgije, vezane za jedno naselje, predgrađe Subotice, koje se zvalo Crveno selo i njegova je intimna asocijacija na dom, djetinjstvo, sve ono što što kao osoba i autor osjeća.

“Neke priče moraju da se ispričaju, a priča o Redviileu je jedna od onih koja nikako nije htela da se završi… Prkosila je vremenu, životu, zdravstvenim problemima, ličnim brodolomima, odlascima i dolascima, počecima i krajevima ljubavi i sada je spremna da je čuju svi koji to žele’’, kaže Goran Grubišić, dodajući još jedan okvir za sliku subotičkog sastava, “Navikli smo u početku da svake godine snimamo i objavljujemo po jedan dugosvirajući album. Makar je tako bilo prve četiri godine rada benda, a onda se naredne nepune četiri godine čekao ovaj. Da li to nešto i šta znači? Ne znam. Da li je vredelo? Ne znam. Znam da meni nije prijalo… Znam da sam mu pristupio s idejom da snimimo najbolje što možemo. uz pomoć štapa i kanapa, u sada već rahmetli Studiju 11, između žurki i proba raznih bendova. Mislim da smo ipak istrajali u ideji da je ovo najbolji album i da tako treba i da zvuči. Sada posle tri godine i 17 nervnih slomova, ne znam više ništa”.

Album “Redville” ima 13 pjesama i jedna bonus na francuskom, a pod etiketom Pop Depresija/Kišobran” objavljen je kao limitirano CD izdanje te u digitalnom formatu na bandcamp stranici benda i svim digitalnim servisima.

Ovo nije americana, ovo nije blues, nije country, nije rock and roll… ovo je krik čovjeka koji je preživio i koji je krenuo dalje – opisuje Goran novi album grupe Wooden Ambulance.