Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani

Koncerti Muzika - regija Show Time

Live projekt “Concerto For Group And Orchestra” posljednje je djelo pokojnog Jona Lorda, klavijaturiste legendarnog Deep Purplea, i deset godina nakon objavljene studijske verzije, prvi put će biti predstavljen u ovim krajevima.

Izvorni “Concerto for Group and Orchestra” live album je Deep Purplea i Londonskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra kojim je dirigirao Malcolm Arnold i snimljen je u Royal Albert Hallu u Londonu 1969. Bila je to jedna od prvih izvedbi kombinacije rock muzike s punim orkestrom. Kompozicije autorski potpisuje osnivač Deep Purpela i član Whitesnakea Jon Lord, dok je tekstove uradio pjevač Deep Purpela Ian Gillan.

Lord je 2011. snimio adaptiranu studijsku verziju Concerta For Group And Orchestra, ovoga puta pod dirigentskom palicom Paula Manna koji projekt vodi nakon smrti Jona Lorda (preminuo 16. 7. 2012.), s frontmenom grupe Iron Maiden Bruceom Dickinsonom kao vokalom.

Jon Lord & Orchestra, 2011.

Album sa studijskom verzijom adaptirane izvedbe Concerto for Group and Orchestra objavljen je tri mjeseca poslije Lordove smrti. Na tom snimku, pored Lorda na klavijaturama i Dckinsona kao pjevača, pojavljuju se među ostalima Joe Bonamassa i Steve Morse u pratnji Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Deset godina poslije, obnovljeni koncert uz Dickinsona izvode John O’Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z Doka na gitari (Jon Lord, Ian Paice), Bernard Welz na bubnjevima (Jon Lord, Don Airey) i Mario Argandonija na udaraljkama uz pratnju 74 muzičara Zagrebačke filharmonije i originalnog dirigenta projekta, Paula Manna.

Set lista sastoji se od sva tri dijela Jon Lordovog “Concerto For Group And Orchestra”, dijelove “Sarabande” kao i nekih klasika rocka iz opusa Deep Purplea, poput “Smoke On The Water”, “Perfect Strangers”, “When A Blind Man Cries”, “Soldier of Fortune”, te dvije pjesme Brucea Dickinsona, a također su prilagođene izvedbi s orkestrom.

Priliku da prvi put vide i čuju ovo posebno djelo u proljeće 2023. će imati i dio naše publike.

Ovdašnju premijeru ‘Jon Lord’s Concerto’ će imati u Sarajevu, 22. marta 2023. u dvorani Mirza Delibašić, a potom će izvedbe biti priređene 24.marta u Zagrebu u dvorani Dražen Petrović i 25. marta u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Mini turneju organizira zagrebačka tvrtka “Music time” Tomislava Kašljevića i karte će uskoro biti dostupne u online sistemima, a objavljeno je da će na Kupikartu.ba prvih 500 ulaznica biti po early bird cijenama.