Deminutiv, S-alt i Eho Radar nagrađeni na BL gitarijadi

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Minulog vikenda u banjalučkom Klubu studenata je održana sedma Gitarijada, u čijem finalu je nastupilo šest bendova iz Banja Luke, Tuzle, Prijedora i Prnjavora.

Žiri koji je odlučivao o pobjednicima činili su Igor Paspalj (magistar muzike i gitarista), Dražen Kecman (Studio Cirith Ungol), Ninoslav Tiki Dobrijević (Digital Boyler Studio) i Zoran Đurić (producent i organizator gitarijade), a dodijelio je tri nagrade.

Prvo mjesto osvojio je Deminutiv, bend iz Prnjavora koji postoji nešto više od tri godine. U to vrijeme zabilježili su mnoštvo klupskih i festivalskih svirki, a u poslednje vrijeme se bave intezivnim autorskim radom. Bend čine pjevačica Maja Kitić, gitarista Nemanja Danojević, bas gitaristkinja Katarina Ćelić i bubnjar Nebojša Vuković.

Drugo mjesto pripalo je bendu S-alt, tuzlanskoj alter-rock šestorki koju čine frontmen i tekstopisac Filip Marić, Jasmin Avdić (bas gitara), Denil Babović i Mladen Ristić (gitare), Amina Halilčević (bubanj) i Bakir Memišević (klavijature). Bend je nastao 2021. Godine i već je objavio tri singla: Gorko Slatko, Novčići i Stišaj glad, koji će se naći na skorašnjem debitantskom albumu “Teksture”.

Treću nagradu osvojio je bend Eho Radar iz Prijedora, formiran 2018. godine, a čine ga Marko Divjak (glas, gitara), Nikola Grab (gitara), Igor Stakić (bas) i Damir Knežević (bubnjevi). Do sada su objavili osam autorskih pjesama i do sada je pobijedio čak na 3 gitarijade: Na putu za jug u Mostaru, Rock fest u Aleksandrovcu i Music Vibes fest u Užicu.

Iako ostala tri benda koji su se plasirali u finale nisu nagrađeni, žiri je iskaknuo da također zaslužuju pažnju i riječ je o Skhizmi, mladoj autorskoj grupi iz Prijedora, Pod Pritiskom, alternativ hard rock/metal sastavu iz Banjaluke i Loremu, jednom od po stažu najmlađih banjalučkih bendova koji svira hard rock i metal.