Kako je Radiohead pomrsio račun hakerima

Muzika - svijet Show Time

Iz arhive koju je pjevač Thom Yorke čuvao na minidiscovima hakeri su ukrali više od 16 sati neobjavljene muzike Radioheada i tražili 150.000 dolara otkupnine, a bend je odgovorio na neočekivan način.

Thomova arhiva iz razdoblja od 1995. do 1998. godine nikada nije bila predviđena za publiciranje. No, nakon što je pjevač prije nekoliko dana doživio hakerski napad i dobio poruku da mora platiti otkupninu ili će materijal biti objavljen, bend je odlučio svih 18 mini discova u više formata (MP3, flac i dr.) učiniti dostupnim na svom Bandcamp nalogu pod nazivom ”Minidiscs [HACKED]” i mogu se skinuti ili samo preslušati na linku https://radiohead.bandcamp.com/

”Prošle sedmice smo hakirani, neko je sa Thomove minidisc arhive ukrao snimke nastale u vreme seansi za album ‘OK Computer’ i nakon toga tražio 150.000 dolara uz prijetnju da će u suprotnom objaviti snimke. Umjesto da se žalimo ili ignoriramo, odlučili smo da snimke objavimo sami na Bandcampu po cijeni od 18 funti za download, a da sav novac koji tom prilikom prikupimo doniramo fondaciji Extinction Rebellion“, objavio je gitarista Radioheada, Jonny Greenwood.

Spomenuta fondacija je, inače, socio-politički pokret koji se nenasilno bori za očuvanje klime, biodiverziteta i same ljudske rase.

Radiohead, mini disc