Tvornica glazbe, promocija

Vruće štivo: ‘Tvornica glazbe 2’ Siniše Škarice & ‘Woodstock – kako napraviti najveći festival na svijetu’

Čitam Cooltura

Sve zanimljivija muzička publicistika u Hrvatskoj bogatija je za dvije vrlo vrijedne knjige – Siniša Škarica je predstavio nastavak svoje istraživačko-romantičarske knjige “Tvornica glazba – priče iz Dubrave”, dok se u izdanju Rockmarka pojavio prijevod atraktivne priče “Woodstock – kako napraviti najveći festival na svijetu“ Michaela Langa.

Siniša Škarica je jučer u vrtu Croatia Recordsa u zagrebačkoj Dubravi predstavio knjigu “Tvornica glazba – priče iz Dubrave 2”, nastavak svog istraživanja o nastanku jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa.

U prvoj su opisane rane godine, a druga knjiga obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i, kako je na promociji objasnio Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, ona je tek drugi dio trilogije koju je autorski zamislio Siniša Škarica kao ”rezime jednog vremena i to u tvornici koja još uvijek postoji i marljivo puni arhivu glazbenim djelima koja će ostati u nasljeđu novim generacijama”.

Tvornica glazbe, Belan i Pađen

O značaju knjige (vrlo opsežne, na 576 stranica) govorili su povjesničar Hrvoje Klasić, rock kritičar Aleksandar Dragaš, književnik, novinar i publicista Miljenko Jergović te jedna od junakinja knjige, pjevačica Josipa Lisac, dok su Neno Belan i Jurica Pađen, također protagonisti ove knjige, svoj doprinos dali izvođenjem pjesama “Kraj tebe u tami” grupe Aerodrom te “Rock galama” i “Stojin na kantunu” grupe Đavoli.

Pričajući o ’70-ima i ’80-ima te Sinišinom načinu dokumentiranja glazbe, Miljenko Jergović je apostrofirao da “muzika je ono što čovjeka čini čovjekom i što pogrešne ljude dijeli od pravih”.

Neno Belan, Siniša Škarica, Jura Pađen (fotografije: Goran Berović)

Samo koji dan ranije zagrebačka muzička knjižara Rockmark je predstavila knjigu “Woodstock – kako napraviti najveći festival na svijetu“, čiji je autor Michael Lang, producent i koncertni promotor, koji je bio sukreator Woodstocka 1969. godine, a na čelu je tima koji koji najavljuje novi koncert na originalnoj lokaciji uz 50-godišnjicu najznamenitijeg rock festivala svih vremena.

Lang u ovoj knjizi iz prve ruke pripovijeda o događajima, nastupima i svemu što se događalo tokom “tri dana mira i muzike”.

Uz detaljan prikaz svih problema, čarolija, čuda i košmara koji su festival pratili od rađanja ideje o festivalu do završnice, tri festivalska dana od 15. do 18. 8. 1969., nudeći odgovore na mnoga zanimljiva pitanja: Zašto na Woodstocku nisu nastupali Bob Dylan, Rolling Stonesi, Beatlesi i Doorsi, koja su velika imena odbila pozivnicu, kakva je veza između Woodstocka i ritualan paljenja upaljača na koncertima?

Obogaćena izjavama ključnih osoba, knjiga donosi više od 80 fotografija, kompletne set-liste svih izvođača, poglavlje što su glavni protagonisti radili nakon najvećeg festivala svih vremena i pomalo gorkog epiloga.

Michael Lang, knjiga o Woodstocku