Roky-Erickson-GettyImages

Umro pionir i heroj rock psihodelije Roky Erickson

Muzika - svijet Show Time

Pjevač i lider legendarnog američkog benda 13th Floor Elevators, Roky Erickson, preminuo je 31. 5. u Austinu u 71. godini.

Roky Erickson je imao 18 godina kada je krajem 1965. u Austinu formirao 13th Floor Elevators, za koji se smatra da je prvi diskografski predstavljeni psihodelični rock bend na svijetu, budući da se već u januara 1966. projavljuje njihov singl sa danas kultnim brojem “You’re Gonna Miss Me”.

U četiri godine objavili su četiri albuma, The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators (1966.), Easter Everywhere (1967.), Live (1968.) i Bull of the Woods (1969.) koji su, po mnogima, bili smjernice psihodeličnog i garažnog rocka, premda Erickson i njegov bend u to vrijeme nisu bili prepoznati kao pioniri.

Dapače, Roky je imao niz problema sa zakonom zbog marihuena i psihodeličnih droga, a neko vrijeme bio je smješten u psihijatrijsku ustanovu.

Nakon izlaska iz bolnice, 1974. godine, formirao je novi bend Bleib Alien, s kojim je snimio dva albuma, a u potonjoj solo karijeri izdao je 15 albuma, a zadnji je bio True Love Cast Out All Evil iz 2010.

Vrlo zanimljiv album, koji potvrđuje kakav je status Roky Ericson imao među svojim kolegama, snimljen je 1990. godine – riječ je o izdanju Where The Pyramid Meets The Eye: A Tribute to Roky Erickson” na kojem su njegove 22 pjesme snimili R.E.M., T-Bone Burnett, The Jesus and Mary Chain, Mighty Lemon Drops, Primal Scream, ZZ Top i drugi izvođači.

”Gotovo je nezamislivo razmišljati o svijetu bez Rokyja Ericksona. On je stvorio svoju muzičku galaksiju i već na početku svoje karijere bio je prava inspiracija“, rekao je Billy Gibbons, pjevač i gitarista ZZ Topa u izjavi na vijest od odlasku Rokyja.