Umro Little Richard – odlazak Malog Ričarda lavljeg srca

In memoriam Muzika - svijet Show Time

U svojoj 88. godini, 9. maja 2020. preminuo je Richard Penniman, poznatiji kao Little Richard, čiju ulogu u ranom rock and rollu iz pedesetih opisuju negovi nadimci “The Innovator”, “The Originator” i “The Architect of Rock and Roll”.

Diskografski je bio aktivan do ranih 1990-ih, no sve ono što ga je učinilo velikanom rock and rolla – pjesme “Tutti Frutti”, “Long Tall Sally”, “Keep A-Knockin'”, ”Lucille”, “Good Golly Miss Molly” – kao koautor i izvođač snimio je tokom 1950-ih.

U prvoj godini prijema muzičkih velikana u Rock and Roll Dvoranu slavnih, 1986. godine, u ovaj posebni muzej uključeni su upravo pioniri rocka, među kojima su Chuck Berry, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis Prisley, Fats Domino i, dakako, Little Richard.

Zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih dobio je 1990., tri godine poslije uručen mu je Grammy za životno djelo, njegov prvi megahit, pjesma “Tuti Frutti”, 2010. je uvrštena u National Recording Registry… i to je samo dio formalnih priznanja za ostvarenja autora i pjevača koji je obilježio rađanje rock and rolla.

Vrijeme neumitno čini svoje i generacije poslije sedamdesetih i posebno novomilenijske manje-više nisu ni čule za ime Little Richard. Jer nisu mogli osobno doživjeti ono što ga je obilježilo: koncertne izvedbe njegove izrazito dinamične muzike, osebujno frenetično sviranje klavira, ludi ritam – i jedinstveni vrisak.

Sporadični nastupi od devedesetih, bez novih snimaka, učinili su da se odlazak ”inovatora” čini tihim, ali poput njegovog čuvenog vriska, ostavština mu je itekako glasna. A u nju ne spadaju samo pjesme, več i Richardovo lavlje srce, kakvo je morao imati crnoputi muzičar da se nametne u Americi u vrijeme kada se to činilo nemogućim.

Little Richard je bio inspiracija mnogim velikanima rocka, od Dylana, Jaggera i Richardsa do Iggyja Popa, a obradama njegovih pjesama homage su mu dali i neki domaći bendovi, među kojima je najpoznatija splitska rockabilly / rock and roll grupa Đavoli s pjesmama ”Kucaj opet” i ”Lucija”. Neobičnom igrom sudbine, istog datuma kada nas je napustio Little Richards, 34 godine ranije objavljen je prvijenac Đavola ”Ljubav i moda”.