Cannes 2019 Tarantino (Photograph Graham Whitby Boot-Allstar)

Završen Cannes 2019 – svojstveno Tarantinu: ponovo će montirati ‘One Upon…’

Film & Foto & TV Show Time

Na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu, novi Tarantinov film je dobio vrlo pozitivne ocjene, ali kontroverzni reditelj nije zadovoljan i najavljuje – povratak u montažnu sobu!

Iako je bio među ozbiljnim kandidatima za Zlatnu palmu, film Quentina Tarantina ”Bilo jednom u Hollywoodu”, u kojem glume Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie, nije dobio ni jednu nagradu.

Zlatna palma je pripala socijalnoj satiri “Parasite” (Parazit) južnokorejskog režisera Bong Joon-hoa, dok je drugu najprestižniju nagradu, Grand Prix, osvojio “Atlantics” francusko-senegalske režiserke Mati Diop, a belgijska braća Jean-Pierre i Luc Dardenne nagrađeni su za najbolju režiju, za film “Young Ahmed” (Mladi Ahmed).

Od ostalih priznanja izdvajaju se trofej za najboljeg glumca, a on je Antonio Banderas za ulogu u filmu Pedra Almodovara “Pain and glory” (Bol i slava) i nagrada za najbolju glumicu za ostvarenje Emily Beecham u filmu “Little Joe” (Mali Džo).

Cannes Film Festival 2019 - pobjednici (REUTERS/Eric Gaillard)
Cannes Film Festival 2019 – pobjednici (REUTERS/Eric Gaillard)

Tarantinova odluka da ponovo montira svoj film nije potaknuta nedobijanjem nagrada u Cannesu, jer ju je objavio prije završetka festivala.

U prvoj verziji ”One Upon a Time in Hollywood” je trajao čak 4 sata i 20 minuta, pa je za prikazivanje na prestižnom festivalu skraćen na 159 minuta i izazvao je ovacije publike, što bi svima bilo dovoljno da više ništa ne diraju. Ne i Quentinu, koji je nešto slično već učinio 2019. godine s filmom ”Inglourious Basterds”, dodatno ga sređujući u montaži upravo poslije Cannesa.

“Ovo je film koji potpisuje Quentin Tarantino. On potpuno sam odlučuje o svemu i sve je u njegovim sposobnim rukama”, izjavio je Tom Rothman iz prodkcijske kuće Sony.

Što se ovogodišnjeg Cannesa tiče, spomenimo još da se na festivalu pojavio i naš oskarovac Danis Tanović, ali zbog predstavljanja svog novog filma “The Postcard Killings” (Ubice s razglednice) potencijalnim kupcima.

Naslovna fotografija: Graham Whitby Boot/Allstar