Michael Lang, gettyimages

Woodstock 50 – hoće, pa neće, pa opet hoće, ili trakavica na kapitalistički način

Muzika - svijet Show Time

Svaki od nas običnih, neupućenih i samo sentimentalnih rock fanova svim srcem su pozdravili ideju o obilježavaju 50 godina Woodstocka, tim emotivnije jer je uključivala nastup nekih muzičara koji su na legendarnom festivalu svirali 1969. Ali…

U kapitalizmu na prvom mjestu je novac.

U Americi će, recimo, bezrezervno odati počast najslavnijem rock festivalu svih vremena, pa je lokacija održavanja Woodstocka upisana u Nacionalni registar historijski važnih mjesta.

Ali, kad treba trošiti novac da se obilježi tako značajan jubilej kao što je 50 godina Woodstocka, stvar se prepušta kapitalistima, koji, prije svega, broje novac koji (ne) mogu zaraditi.

Nedugo nakon objave da će Woodstock 50 biti priređen od 16. do 8. 8. 2019., te da su, uz nove zvijezde, amgažirani i neki junaci izvornog festivala (John Fogerty, John Sebastian, David Crosby, Canned Heat, Carlos Santana, Melanie, Country Joe McDonald), krajem prošlog mjeseca objavljeno je – događaj se otkazuje.

Učinio je to glavni investitor, Amplifi Live iz mreže japanskog Dentsu Aegisa, koji je javno objavio odluku da otkaže Woodstock 50, te je povukao svojih 18 miliona dolara.

I tako je otvorena sudska trakavica.

Ovih dana američki Billboard piše da je Michael Lang (čovjek koji je organizirao koncert 40 godina Woodstocka i stoji iza projekta ‘Woodstock 50’), tako možda ostao bez novca i brzo mu ponestaje vremena, ali nije ostao bez nade nakon što je 15. 5. sud utvrdio da Amplifi Live ne može otkazati planirani događaj, ali – ovo je važno – sudija je u isto vrijeme odlučio i da japanski konglomerat ne mora vratiti 18 miliona dolara koje je povukao sa zajedničkog bankovnog računa organizatora koncerta.

Kako magazin tvrdi, najnovija odluka suda otvara daljnju mogućnost parničenja, jer je Woodstock 50 tužio Dentsu zbog nepropisnog otkazivanja festivala i oštećenja događaja i brenda Woodstock, dok će Dentsu vjerovatno podnijeti protutužbu, tvrdeći da je Woodstock 50 prekršio ugovor i pogrešno predstavio kapacitet festivala, za koji je rečeno da će ima publiku od 150.000 ljudi.

Interesantno je da je sud koji je vodio prvi postupak zabranio svojim predstavnicima da o tome razgovaraju sa medijima, dok je objavio da je Lang slobodan da promovira festival i nastavi da govori medijima.

Ono što je nejasno, nastavlja Billboard, jeste kako će Lang prikupiti 20 do 30 miliona dolara, te hoće li i to biti dovoljno, zatim da li će se najavljeni izvođači zaista pojaviti, te kako će prevazići kašnjenja u izdavanju svih potrebnih dozvola.

No, u izjavi za Billboard Lang je odlučno rekao: ”Nikada nismo izgubili vjeru da će se Festival održati. Želio bih zahvaliti svim muzičarima na strpljenju i podršci. Woodstock 50 će biti neverovatno i inspirativno festivalsko iskustvo.”