Markiz, koncert 2018 (foto Goran Berović)

Markiz u susret 4. albumu – savršena elegancija rocka

Muzika - regija Show Time

Zagrebačka rock grupa Markiz ove godine obilježava svojih prvih 10 na sceni i u opusu ima tri hvaljena studijska izdanja, a svako je bilo nominirano za nagradu Porin u kategoriji najboljeg rock albuma.

Tumačeći samo ovaj podatak, moglo bi se činiti da su stalno na rubu da formalno budu prihvaćeni kao jedan od najboljih novijih rock bendova na hrvatskoj sceni, ali njihovi koncerti i pjesme što ih je publika prihvaćala kao uspješne (od rane ”Naivac” do ”Predaja” (ft Remi), ”Dadada”, ”Danas se budim” i ”Sve što sada želim” sa prethodnog ‘crvenog’ albuma) na puno bitniji način potvrđuju da Markiz to već jeste.

Pored toga, dokle god neki bend ima autorski potencijal da nove albume radi svake dvije do tri godine, jasno je da su još u punoj snazi i da imaju šta reći.

Započinjući rad na četvrtom albumu, Markiz je prije dva mjeseca predstavio novu pjesmu “Tko mi je bio kriv”, drugačiju od svih ranijih, jer u melodiji (a osnovni stil im obilježavaju dvije gitare i razigrana ritam linija) ovaj put koketiraju s elektronikom.

“Već dugo se zabavljamo s ovom pjesmom, napravili smo nekoliko verzija, čak smo odustali od ideje da bude dio trećeg albuma jer nismo bili 100% sigurni kako ju aranžmanski postaviti. Nakon što smo snimili bubanj, bas i gitare, falio nam je još samo taj neki sound koji će to sve skupa povezati. S obzirom da nam se svidjela ideja korištenja elektronike, željeli smo napraviti odmak od onoga što smo do sada radili, ali pod uvjetom da se može izvesti uživo. Moram se zahvaliti našem Ivanu Božaniću na strpljenju i pomoći oko sounda. Ne želimo robovati nekom određenom stilu nego aranžman prilagođavati od pjesme do pjesme” – objašnjenje je gitariste Andreja Babića, autora muzike i teksta (sa koautorom Krešimirom Buktovićem).

Kombinacija rocka i elektronike svjetski je trend, a Markiz je to učinio ‘smisleno’, samo dopunjujući svoj bogati zvuk savršene elegancije rocka, koju značajno obilježava vokal Ines Mlinarić.

Ako slutnje ne varaju, zagrebački bend bi mogao imati nove vrlo zanimljive adute za publiku – i Porina, napokon.

Naslovna fotografija: Markiz na Beer festu 2018 (autor Goran Berović)