Igor i Vuk Vukojević (Chetvorka)

Chetvorka – novo ime bh. rocka (kad energiju udruže sin i otac)

Muzika BiH Show Time

Hard rock između AC/DC i Whitesnake stil je koji se tradicionalno njeguje u muzičkom plemenu Vukojević i prvi put udruženi, sin Vuk i otac Igor, u novom bendu Chetvorka žele ga izraziti ”na tragu apsolutnog slobodoumlja, bez osvrta na ustanovljena muzička, poetska, politička, erotska i sva druga pravila…”

Igor Vukojević je poznat kao pop pjevač iznimno moćnog i raskošnog glasa i upućeniji znaju otkud u svakoj njegovoj izvedbi vlastitih autorskih pjesama ”sve još miriše na rock”.

Još kao četverogodišnjak pojavio se, 1979. godine, na rođendanskom rock koncertu Radio Zenice, svirajući bubnjeve u dobojskom hard rock bendu svog oca, Tok života. Izveo je svoj nastup toliko uvjerljivo da ga je YU grupa, glavno ime u programu, pozvala da gostuje i u njihovom setu.

Jednako kao što je Vladimir Vukojević Baja zarazu rockom prenio na Igora, tako je ovaj porodično naslijeđe prenio na svog sina Vuka, koji je za svoj instrument odabrao bas gitaru. Zajedno su formirali grupu Chetvorka, u kojoj je Igor pjevač i gitarista i čiju drugu polovinu čine klavijaturista Mladen Janković i bubnjar Slaviša Pančić.

Chetvorka, spot

Večeras objavljenim video spotom ”Svila” premijerno su se predstavili publici, a forma pjesme iskazuje njihovu ideju vodilju – da kao istinski ljubitelji hard rock zvuka, tog posebnog muzičkog svijeta u kojem će stvarati samo srcem, bez kalkulacija nađu put do publike koja voli i sluša tu vrstu muzike.

Simboličan je i izbor scene za prvi spot. Snimili su ga na velikoj bini grandiozne Arene Zenica, sa kompletnom koncertnom opremom, sa scenografijom i svjetlima kreiranim samo za tu priliku, kao da sviraju pred ispunjenom dvoranom, što možemo tumačiti kao jasnu poruku da se Chetvorica spremaju za ozbiljne stvari.

U pjesmi, za koju je muziku i tekst napisao Igor Vukojević, gostuje gitarista sličnog muzičkog bekgraunda kakav su imalu Vukojevići. Riječ je o Banetu Jeliću, koji je u svijet hard rocka i heavy metala ušao kao dječak, svirajući u Apokalipsi, a potom znamenitim bendovima Viktorija i Osvajači.

Strast i muzika koju Vuk, idejni tvorac Chetvorice, opisuje kao hard rock između AC/DC i Whitesnake i ”na tragu apsolutnog slobodoumlja, bez osvrta na ustanovljena muzička, poetska, politička, erotska i sva druga pravila…”, od danas formalnu kreću u osvajanja srca hard rock publike poznate po vjernosti žanru čiji standardi ne mijenjaju već desetljećima, a popularnost mu ne opada.