Nervi slom & Pank Flojd – buđenje ranog proljeća na sarajevskoj sceni

Muzika BiH Show Time

Je li neka nova generacija sarajevskih bendova, koja u nizu ovih dana objavljuje nove singlove i najavljuje debitantske albume, stvarna slutnja konačnog buđenja ozbiljne i raznolike scene u ovom gradu?

Jedna godina je bila dovoljna novom sarajevskom sastavu, reggae, jazz, ska, rock Jindasu, da u nepuna dva mjeseca izbaci dva singla i najavi album prvijenac. Koliko god oni bili vrlo zanimljivi, mogli su ostati samo dio otrcane fraze kako jedna lasta ne čini proljeće, da se skoro u isto vrijeme ne javiše i te druge laste, koje bude nadu da se nešto počinje događati na sarajevskoj sceni.

Nervni slom je rock and roll sastav koji ima šest godina staža, ali i duži period pauziranja i višestruke promjene članova, da bi se u septembru 2018. ”uozbiljili” u novoj postavi i sada saznajemo da su snimili prvi album koji su najavili video singlom “Hamali”.

Nervni slom članovi izvorne postave, Kenan Piljević aka Drugi Keno (glavni vokal, ritam gitara) i Adi Zajković alis Od Starog Buraz Aduka (solo gitara), te Zlatan Porobić, bubnjar koji se odaziva i na ime Zlatan Pora Porelli, kao i dvije djevojke, Lejla Jahić – Mona Kriza (bas, prateći vokali) i Alma Hadžić – KataFataZlata (klavijature.

Album nazvan imenom benda izlazi pod etiketom Sarajevo diska (i sve intenzivnije oživljavanje predratne etikete za koju su objavljivali Vatreni poljubac, Jadranka Stojaković, Teška industrija i Tifa još jedna je optimistična kockica), a zvanično predstavljanje je zakazano za 20. 4. u sarajevskom AG klubu.

Vrlo zanimljiv opis uloge Nervnog sloma iznosi frontmen Keno Drugi, objašnjavajući da je naziv benda u isto vrijeme i odgovor i definicija odrastanja u postratnoj BiH koja je ”puna sedativa, kriminala, korupcije i svih drugih nedaća”, ali oni na to mogu odgovoriti ‘audio municijom’ i ‘rock and roll granatama’.

Prevedeno: raspalite!

Nervni slom, nastup na Srebrenica Wave Festu 2018
Nervni slom, nastup na Srebrenica Wave Festu 2018

Zanimljivi su i gosti na promociji albuma ”Nervni slom”.

Riječ je o još jednom friškom sarajevskom sastavu Pank Flojd, koji je formiran krajem 2016. godine i svoj punk stil gradi sa hardcore, hip hop i metal elemenata.

Bosanski punkerski satirični ‘Flojdovi’ upravo su objavili novi spot za pjesmu “From Sarajevo to Santiago”, neobična zbog gostovanja čileanskog alter-rock benda The ReAktion. Naime, oni su u Sarajevu nedavno koncertno predstavili svoj album ”Similitude”, a Pank Flojd ih je i tonski i slikom uključio u svoju pjesmu koja naslovom upućuje na priču o sličnostima bosanske i čileanske metropole.

Tako i ovaj bend gazi ka svom albumu, za sada planiranom za početak iduće godine.

Dakle, odgovor na pitanje iz podnaslova mogao bi biti potvrdan.

1 razmišljanje na “Nervi slom & Pank Flojd – buđenje ranog proljeća na sarajevskoj sceni

Komentari su zatvoreni.