Nova imena region scene: unikatni alter-projekt sarajevskog Propelera

Muzika BiH Show Time

Propeler je kolektiv koji traje već deset godina, kao radijski show, a datum 31. 3. 2019. upisuju kao trenutak premijere muzičkog projekta na kojem rade zadnje dvije godine i čiji rezultat je konceptualno jedinstven album.

Kao zamisao o alternativnom autorskom bende, Propeler je nastao 2008. u Sarajevu i tri naredne godine producirali su isključivo radijsku emisiju “Propeler Radio Show” u eterima lokalnih Radio 202, eFM Studentski radio i Radio Federacije.

Pa je od 2011. do 2016. bend mirovao, da bi krajem 2016. godine ušao u studio “Bosnaton” i počeo snimati prvi albuma.

Plan je bio da snimanje i postprodukcija albuma potraju pola godine, ali u međuvremenu se rodila neobična ideja, koja je cijelu priču znatno produžila. Najkraći opis te ideje je ”1 album – 8 spotova – 1 film”, što znači da je Propeler odlučio da se, prije izlaska albuma, za sve pjesme snime spotovi i da čine jedinstveni film.

Prva klapa je pala u avgustu 2017. i do kraja prošle godine snimljeni su svi spotovi, a trenutno se obavljaju posljednje pripreme za premijeru filma i albuma.

Da ne bi ispala prvoaprilska šala, umjesto uobičajenog prvog radnog dana u sedmici, Propeler je odredio nedjelju, 31. 3., za premijernu objavu broja ”Fabrika stereotipa”, kojim zvanično najavljuju prvijenac: album-film “Delta val”.

Propeler su Haris Delić (vokal), Kenan Glavinić (klavijature), Admir Osmanović (bas) i Damir Bašić (bubnjevi).

Muziku za pjesmu “Fabrika stereotipa” komponirao je Kenan Glavinić, tekst je napisao Damir Bašić, aranžman je uradio Propeler, a muzičku produkciju broja i cijelog albuma je obavio Ammar Jažić.

Koliko vjeruju u originalnost i rezultate svog projekta, otkriva podatak da su produkciju albuma i filma, po scenariju i u režiji Damira Bašića, finansirali članovi benda.

1 razmišljanje na “Nova imena region scene: unikatni alter-projekt sarajevskog Propelera

Komentari su zatvoreni.