Jindas, Slušaj

Jindas: Slušaj (neću da se stidim, u ovoj zemlji ja ću slobodno da živim)!

Muzika BiH Show Time

Nepuna dva mjeseca nakon što je sarajevski Jindas javno izašao na svjetlo dana, ovaj zanimljivi reggae, jazz, ska, rock bend sinoć je na kanalu Muzičke produkcije BHRT-a premijerno predstavio novu pjesmu ”Slušaj”.

Jindas je sarajevski kvintet koji osnovni reggae izraz miješa sa jazz, ska, rock i tradicionalnom balkanskom muzikom, a muzičku premijeru imali su krajem januara 2019. s pjesmom ”Ovej i Aras” (Sarajevo čitajući unazad).

Ne samo što su novo ime na BH sceni, bend koji je nastao u januaru 2018. (iako svaki član ima raniji staž u drugim bendovima), već stilom predstavljaju osvježenje i znatiželjno iščekujemo njihov album prvijenac, najavljen za nadolazeću jesen.

Priča je tim zanimljivija što se događa u okrilju Muzičke produkcije BHRT-a i studija ”Esad Arnautalić”, te njihov materijal uobličuju Željko Škarić Pancho, kao producent, te dvojac iz sarajevske grupe Konvoj, Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, poznati po svom perfekcionizmu, koji su uradili miksanje i mastering.

Režiju spota ”Slušaj” potpisuje Eldar Muhić koji je priču o potrazi čovjeka za slobodom i željom da izađe iz plemenskog mraka smjestio u SF okvir.

Jindas su Narcis Zečić (flauta i vokal), Benin Mujkić (truba i back vokal), Mirza Salković (gitara), Kemal Herenda (bas gitara) i Rifet Čamdžić (bubnjevi i perkusije), a kolektivno se potpisuju kao autori muzike, teksta i aranžmana, dok im u novom broju gostuje saksofonista Mirza Sijerčić.