Roberta Flack

Pjesme za vječnost: Killing Me Softly With His Song

100 vječnih Show Time

Pojavila se na današnji dan prije 46 godina i, premda je odmah prihvaćena kao velika, vrijeme je definitivno potvrdilo da je ”Killing Me Softly With His Song” u izvedbi Roberte Flack pjesma za vječnost.

Kada su Fugees 1996. snimili hip hop verziju skraćenog naziva ”Killing Me Softly”, milenijalci su bili uvjereni da je to nova stvar, a sa biggest-selling rezultatom i Grammy nagradom za američku rap trojku, tema je postala planetarni hit.

Većina pojma nije imala o ranijim izvođačima – a u svijetu je pobrojano oko 130 obrada – a pogotovo ne o izvedbi američke R&B i soul veteranke Roberte Flack.

Ni ona nije bila izvorna. Originalnu poemu pod nazivom “Killing Me Softly with His Blues” napisala je američka pjevačica Lori Lieberman, opisujući svoj doživljaj jedne pjesme folk-rock trubarura Dona McLeana, da bi pjesmu pod novim nazivom “Killing Me Softly with His Song” snimila 1972.

No, ono što je svojim pjevanjem 1973. postigla Roberta postao je klasik.

Snimili su temu Herb Alpert, Engelbert Humperdinck, Ray Conniff, Tori Amos, Alison Moyet, The Jackson 5, Amii Stewart, Toni Braxton, Alicia Keys, Shirley Bassey, već spomenuti Fugees (usput, sjajno obrađenu), a prošle godine i mlađahna njemačka pop zvijezda Nicole Cross, ali Robertina je neprevaziđena. Zato i jeste 1999. godine upisana u Grammy Dvoranu slavnih pjesama.