Phaneron

Nova imena region scene: Phaneron, alter rock (Zagreb)

Muzika - regija Show Time

Phaneron je alternativni rock bend koji, zapravo, ima pet godina staža i jedno EP izdanje na engleskom jeziku, ali odnedavno započinje sasvim drugačije poglavlje u kojem pjeva na maternjem i najavljuje skori izlazak albuma prvijenca.

Phaneron je nastao krajem 2013. godine kao projekt dvojice prijatelja, Nikole Lugovića (bass, akustična gitara; ex bend Kanis Mater) i Stefana Nožice (vokal; ex bend Penny Lane). Nakon par mjeseci probi i sviranja, napravili su dovoljno materijala za prvi akustični EP na engleskom jeziku nazvan “Memories” te su izbacili prvi singl i spot za pjesmu ‘’Cold Sharped Knife’’.

Pjesma i spot “Kreni dalje” singl je kojim zagrebački bend najavljuje novo poglavlje, u kojem se okrenuo autorskom radu na hrvatskom jeziku.

Već ih jesmo jednom predstavili u ovoj rubrici, prije dvije godine, ali Phaneron je danas “drugačiji”, zbog čega opet skrećemo pažnju na njih.

Tokom prošle godine snimili su 9 autorskih brojeva u produkciji Lea Anđelkovića (Baltazaru) i oni čine njihov debitantski album ‘’Rekord ploča’’, čiji izlazak je najavljen za 21. 3.

Phaneron postava

O vrlo simboličnoj najavnoj pjesmi govori autor njenih stihova, pjevač Stefan Nožica: “‘Kreni dalje’ predstavlja osvrt benda, kako u kreativnom smislu, tako i u smislu pisanja budućih pjesama na maternjem jeziku. Tema pjesme nastala je kao ideja da određeni padovi ili loše odluke u životu ne moraju predstavljati zid ispred nas i sputavati nas, već, naprotiv, ukoliko smo spremni određene stvari zaokrenuti i spremnije dočekati idući dan, može se stvoriti pozitivan efekt koji te tjera da opet kreneš dalje i još spremnije otvoriš novu stranicu života”.

Muziku potpisuje cijelu bend i zanimljivost je da im je potporu pružio Yogi Lonich (ex Buckcherry, The Wallflowers i Fuel, trenutno član benda Ede Maajke), koji je sam inicirao da odsvira solo dionicu na gitari, jer mu se pjesma svidjela.

Uz osnivače, Nožicu i Lugovića, Phaneron čine još David Lipovac (bubanj) i Hrvoje Ćurlin (gitara).