Stray Dogg-Haiku Garden-The Strange

Tri regionalna izvođača u konkurenciji za najbolji indie album kontinenta

Muzika - regija Show Time

Sa tri benda u ukupnoj konkurenciji od 18 nominiranih albuma, regionalna indie rock produkcija ima ulogu s kojom naši alternativci mogu biti jako zadovoljni i optimistično dalje razvijati svoj status.

IMPALA, najveća asocijacija nezavisnih izdavača na našem kontinentu, ustanovila je 2011., uz svoju desetogodišnjicu, nagradu “Evropski nezavisni album godine” s ciljem da predstavi širinu i raznolikost talenata nezavisnog izdavaštva.

Ovogodišnjih kandidata za nagradu je ukupno 18, a među njima su Stray Dogg, indie-folk/rock/americana grupa iz Beograda, zagrebačko-riječki americana/soul/pop/rock The Strange i ljubljanski dreampop/shoegaze bend Haiku Garden, koji upravo sutra kreće na ex-yu turneju, čiji raspored možete vidjeti ovdje.

Sve nominacije su rezultat ”umjetničkog ili nekog drugog autentičnog kvaliteta” i kako kaže predsjednica Impale, Helen Smith ”Ponovo imamo odličan i bogat uži izbor, koji nam insinuira na jednu ključnu činjenicu: nezavisna muzika nastavlja da očarava slušaoce. Sada je na žiriju da odluči o zasluženom pobjedniku ove godine”.

Rezultati glasanja očekuju se krajem mjeseca i ovogodišnja novina je da će, pored novčane nagrade za pobednika, neki od nominiranih biti izabrani da nastupaju na nekoliko festivala kao što su švicarski M4Music, njemački C/O Pop, engleski The Great Escape, španski Primavera i posebno cijenjeni kanski MIDEM.