Rimljani Ite Doma

Rimljani Ite Doma, fenomen varaždinsko-užičke ska punk grupe koja je 3 puta mijenjala ime

Muzika - regija Show Time

Rimljani Ite Doma je veseli kvartet koji duhovitim tekstovima i ozbiljnim gitarskim rifovima pretvara muziku za ples u muziku za slušanje, a može i obratno.

Oni su novo ime, ali ne i nove face na muzičkoj sceni.

Nakon što su, predvođeni pjevačem i gitaristom Benjaminom Vučajem, 2009. rođeni kao varaždinski trio Hangover, od 2016. godine (kada je frontmen benda preselio u Beograd, upisavši fakultet) postali su Mamurlook, da bi bend prošle godine opet promijenio ime.

Ne događaju se često ovakve koincidencije: otkrivši da u Banja Luci djeluje sastav Hangover, Vučaj je svoj nazvao Mamurlook, a onda kasnije saznao da isto ime nosi bend iz Novog Sada. Da riješi konfuzije, pripremajući prvi bendovski album – Vučaj je opet preimenovao sastav, uvjeren ovaj put da ekipa tako otkačenog naziva sigurno nigdje ne postoji. Prošle godine postadoše, dakle, Rimljani Ite Doma. Ili, da bolje razumijete zamisao – Rimljani, marš kući.

Digresija za mlađu publiku… sličan primjer dogodio se ranih ’70-ih, kada je u Ljubljani krajem 1970. formorano Jutro, a budući da su u početku radili samo lokalno, bez objavljenih snimaka, za njih nije ni mogao čuti Ismet Nuno Arnautalić, kada je u jesen 1971. u Sarajevu okupio svoje Jutro. Slovenci su ’73. imali prvi snimak, rock obradu Mozartove ”Mala noćna muzika”, a Sarajlije, u čijoj postavi je već dominirao Goran Bregović, imali velike planove – onda su ovi potonji u januaru ’74. postali Bijelo dugme.

Hoće li i ‘Rimljanima’ promjena imena donijeti veliku sreću? Drugačije su prilike danas, no neobična varaždinsko-užička grupa usrećuje bar publiku pred kojom se pojavljuje sa svojim prilično otkačenim temama koje su snimili za album prvijenac ”Torpedo”, što se prošlog ljeta pojavio pod etiketom izdavačke kuće Kontra Records, ”u kojoj se sve radi kontra od normalnog”.

Album sadrži osam brojeva, čiji već naslovi puno otkrivaju o sklonostime benda da bude ironičan ili samo zabavan. “Ima većega” je o tome šta muči ljude kad vide bivšu sa novim momkom od kojeg je na prvi pogled bolji, te ga proganja šta to ona u njemu vidi, “Vino i rakija” je klasična ljubavna dilema i patnja, “Noćas nije sama” govori o prevari cure, lažima i spletkama, “Torpedo” je o potajnom nadanju da se ‘odradi’ najbolja prijateljica, a “Prostata” govori o zdravstvenim problemima koje može prouzročiti draga nimfomanka koju istovremeno mrzimo i volimo, a tu su još ”Da l’ ti dečko zna”, ”Jebo me dan” i ”Digitalna”.

Uz Benjamina Vučaja (još malo pa završene studije Očne Optike u Velikoj Gorici i Medicinski Fakultet Univerziteta u Beogradu), u bendu je još jedan Varaždinac, bubnjar Marin Borščak (studira udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), te dva muzičara iz Užica, gitarista Mladen Pecović (bad boy srpske gitare, mrzi gitarske pedale) i basista Vladimir Kurćubić Joja (reditelj, montažer i direktor fotografije, odgovoran i autodestruktivan).

U novu godinu Rimljani su nas uveli još jednim spotom koji su uradili za prazničnu ska himnu ”Vino i rakija”.