Adi Lukovac, portret

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu u Sarajevu, 13. 1.

Muzika BiH Show Time

Grupa mladih umjetnika i muzičara sa sarajevske alternativne scene u Historijskom muzeju BiH će 13. januara izvesti perfomans ”Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu”, posvećen neprocjenjivom umjetničkom naslijeđu autora presudnog za razvoj elektronske muzike i moderne muzičke umjetnosti u BiH.

Adi Lukovac je označen kao pionir elektronske scene i jedan od kreativnih simbola moderne muzike u Bosni i Hercegovini.

Od stvaralaštva sa grupom Ornamenti (albumi Pomjeranja iz 1999. i Fluid iz 2001.), prezentacije svog opusa na velikom broju prestižnih evropskih festivala, autorske muzike za film (Remake Dine Mustafića) i snimateljsko-produkcijskog rada (album Sredinom Dine Merlina), Adi Lukovac je u svim kategorijama bio inovativan, autentičan i nevjerovatno predan.

Trinaest godina od njegove pogibije u automobilskoj nesreći, u ljeto 2006., njegovi prijatelji, muzičke kolege i štovatelji će u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, 13. januara, izvesti program nazvan ”Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu”.

U prvom dijelu performans, utemeljen na projektima benda Adi Lukovac & Ornamenti, izvodi umjetnica Smirna Kulenović, a za drugi dio je predviđeno da muzičari i umjetnici sadašnje sarajevske scene izvedu improvizacijski jam session.

U tom muzičkom happeningu učestvuju sarajevski electro dvojac Basheskia & Edward EQ (Leonardo Šarić, Nedim Zlatar), Vanja Solaković i Arman Hadžigrahić (grupa Činčila), Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitaristi Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

Program se događa uoči još dva vrlo vrijedna projekta koji se pripremaju – osnivanje Fondacije ”Adi Lukovac” i izdavanje tribute albuma.

O tome Adnan Zilić, član nekadašnjih Ornamenata i bliski saradnik Adi Lukovca

“Želja Adijeve porodice je da se deset njegovih pjesama objave u novoj produkciji i to je osnovni razlog ideje o pokretanju Fondacije koja će nositi njegovo ime. Naravno, mogućnosti djelovanja Fondacije su daleko veće, ali prvi i trenutni cilj jeste upravo izdavanje Adijevog albuma”.

Iz naše redakcijske arhive izdvojili smo sjećanja Adijevog muzičkog partnera u Ornamentima, Brane Jakubovića, o značaju i presudnim uticajima koje je sarajevski velikan alternativne i electro scene imao na svoju generaciju i mnoge koji stižu poslije njega.