rijaliti

10 ‘Glasovih’ regionalnih hitova 2018. godine – slave debitanti

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Iz naše rubrike ‘Hit sedmice’ vašim brojem pregleda određeni su hitovi 2018. godine i premda zvuči kao veliko iznenađenje, šampionske pozicije novih imena lako je objasniti:  oni su više od veterana bili ponosni na titulu hita sedmice, makar i na samo jednom portalu, pa su činili ono što i treba za zamah karijere – širili glas o tome među svojim fanovima i otuda veći broj pregleda.

Evo deset hitova, a u zagradi je broj pregleda od kada su spotovi postavljeni u našem ‘hitu sedmice’.

Mi Vida: probaj me uzeti (539)

Vida Manestar je prateća vokalistica u grupi Elemental i pod umjetničkim imenom Mi Vida počinje vlastitu karijeru. Zajedno s muzičkim partnerom Stanislavom Stankom Kovačićem komponirala je pjesmu ”Probaj me uzeti” na vlastite stihove i to je prvi broj kojim najavljuje svoj debitantski album. Pjesma stvorena za hit sezone, zapisali smo u ljeto 2018. kada smo pjesmu proglasili hitom sedmice.

The Synergy ft. Sassja: Let (490)

Spojiti alternativni rock grunge ugođaja sa hip hopom daje odličan rezultat, ako se ostvari sinergija izvođača iz dva različita svijeta, a nju imaju tuzlanski bend novije generacije The Synergy i jedan od brendova prepoznatljive tuzlanske rap škole Sassja. Učinak je još bolji zbog kombinacije teksta na engleskom i bosanskom, kojeg su zajedno napisali pjevač Ed i Sassja.

Jeremiah’s: Monkey (488)

Spot za pjesmu “Monkey” s albuma tek u najavi “Time To Rob” objavljen je na izmaku 2017. Album prvijenac se pojavio godinu poslije i nudi još nekoliko konkurentnih hit pjesama, ali ”Monkey” se prvi pretvorio u uspješnicu. Jeremiah’s su: Jeremija Eškinja – drums, Roko Vodopija – guitar, Mirta Juran – vocals, Luka Ćetković – bass guitar, Frane Škara – harmonica i Ante Brzić – trumpet, vocal.

Bajaga i Instruktori: U sali lom (470)

Naslovna pjesma sa novog albuma Bajage i Instruktora privukla je veliku pažnju kao potencijal radijskog hita sezone. Vi to i potvrdili. Muziku i tekst potpisuje Momčilo Bajagić, produkcija je djelo znamenitog Aleksandra Saše Habića, a spot je režirao Vuk Protić.

Bajaga i Instruktori: Nikad te više neću zvati (457)

I četvrti singl s albuma Bajage & Instruktora “U sali lom”, objavljenog u izdanju Croatia Recordsa i PGP RTS-a, potvrdio je zašto album od objavljivanja ne silazi s top liste najprodavanijih izdanja u regionu.

Tibor & Baš Čelik: Indigo (433)

Banjalučki rock muzičar Tibor Tišma, pored rada u grupi Alexandria, ima i paralelni novi projekat Tibor & Baš Čelik i sa prvog EP izdanja ”Đavolja varoš” singl ”Indigo” smo ocijenili kao ”lepršavi i zabavni broj koji će biti hit za ljeto 2018”, te smo mu (opravdano, čini se) predvidjeli ozbiljnu kandidaturu i za hit godine u regionalnoj konkurenciji. Biti među 10 u ovakvoj konkurenciji dobar je rezultat.

Kolja: Svaku noć je isti mrak (431)

Pjesma “Svaku noć je isti mrak” je bila prvi najavni singl za novi album “4 Prsta” Nikole Pejakovića Kolje. Kako se pokazalo, cijelo je izdanje privuklo pažnju i u nekim izborima svrstano je među najbolje albume minule godine.

Igor Vukojević: Bura (424)

Osam mjeseci poslije singla ”Prvi ples”, Igor Vukojević je u maju 2018. predstavio pjesmu ”Bura”, što bi mogao biti novi uvod za album koji će naslijediti izdanje ”Idu godine” iz 2015. Jedan od nekoliko pjevača koji imaju energičnu rock vokaciju, Vukojević, kao autor muzike, teksta i aranžmana, ponudio je još jedan broj koji je obilježen njegovom emotivnom interpretacijom, a publika pokazala da to prepoznaje.

Crvena jabuka: Berlin (392)

Sa dvadesetog po redu albuma Crvene jabuke ”Nocturno”, kao hit se nametnula pjesma ”Berlin”, za koju muziku i tekst potpisuje Mirko Šenkovski Geronimo, dok je aranžman uradio Dragomir Herendić – Dragianni.

Dubioza kolektiv: Rijaliti (381)

Treći singl s albuma “Pjesmice za djecu i odrasle“ Dubioze kolektiv, pjesma ”Rijaliti”, objavljen je krajem februara 2018. kao animirani spot u režiji Tonija Humla, autora koji je potpisao i mega uspješni animirani spot “Kažu”.

Evo i deset utješnih pozicija:

Letu štuke: Bočice (378)
Mile Kekin ft. Bajaga: Atlantida (377)
Petar Grašo: Ako te pitaju (371)
Tonka: Pozitivizam (357)
Hladno pivo ft. Josipa Lisac: Soundtrack za život (355)
Kojoti: Ljubav u kvaru (354)
SARS: Ljubav umire (344)
Mirna Šgrgatić: Odvedi me (344)
Stuttgart Online: Gubitnici (323)
Činčila: Egomanijak (318)

Da je konkurencija bila vrlo ozbiljna pokazuje i popis ostalih izvođača koji su se tokom 2018. pojavili u našem ‘Hitu sedmice’: Vojko V, Zdenka Kovačiček, Pips, Chips & Videoclips, Kaliopi, Mile Kekin ft. Bajaga, Vedran, Buđenje, Elis Lovrić, Toni Cetinski, Jall Aux Yeux ft John M.O.R.T., Massimo, Trojica, Alejuandro Buendija, Dogma ft. Saša Antić, Detour, Oli, Roko, Silente, S.A.R.S., Mirna Škrgatić i Darko Rundek & Ekipa.