Merima Ključo i Jelena Milušić

Merima Ključo i Jelena Milušić – album koji liječi dušu

Muzika BiH Show Time

Daleko od velike medijske pažnje, krajem prošle godine pojavio se album koji nije ni rađen za mas-publiku, ali će on famoznim ‘od uha do uha’ kanalima naći put do slušatelja kojima je namijenjen, onih koji traže muzički lijek za dušu u vrijeme vladajućeg trasha.

Album pod nazivom ”Lume” pojavio se u novembru 2018. pod etiketom Croatia Recordsa, a potpisuju ga dvije bh. umjetnice, Merima Ključo i Jelena Milušić.

Lume je riječ koja na raznim jezicima znači svijet, vatra, svjetlost, ljubav… pa je na neki način univerzalni pojam temeljnih vrijednosti života. Album pod takvim nazivom nije mogao ni ponuditi ništa drugo nego ”pjesme divne ljubavi, teške ljubavi, neuzvraćene ljubavi, ljubavi puna čežnje…”, kako ga opisuju njegove autorice.

Univerzalnost ljubavi izražena je kroz 5 autorskih brojeva inspiriranih rumunskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom i 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta, među kojima su i poznate teme poput “Ima dana”, “Zaspo Janko”, “Maruzella” i “Danka”.

Merima Ključo je jedna od najboljih svjetskih solistica na hormonici, srednju muzičku školu završila je u Sarajevu, poslijediplomski studij harmonike na Sveučilištu za umjetnost u Bremenu sa sjajnim uspjehom (cum laude), a kao dobitnica američke Genius vize, koja se daje izuzetno talentiranim pojedincima, danas živi u Los Angelesu gdje stvara muziku, piše knjige i predaje.

Iz njenog bogatog opusa izdvojimo čudesnu obradu šlagerskog klasika ”Potraži me u predgrađu” koji je snimila s Matijom Dedićem (i nagrađeni su Porinom), te autorsko-producentski rad na albumu “Zumra”, nastalog s bosanskohercegovačkom pjevačicom Amirom Medunjanin, kojeg je The Sunday Times uvrstio na “Top 10 svjetskih world albuma”.

Nakon što je 2016. gostovala na albumu ”O, Devel” Jelene Milušić i Atille Aksoja (član grupe Zoster), Merima je, fascinirana Jeleninim vokalnim izrazom, predložila da njih dvije urade zajednički album.

Sjetit će se mnogi Jelene Milušić kao famozne finalistice prvog regionalnog music talents serijala, OBN Supernova, iz daleke 2013. godine, čije su impresivne vokalne interpretacije jasno upućivale na uzore koji su odredili njen stil, kao što su Josipa Lisac i Ella Fitzgerald.

No, Jelena je rock, blues i soul svijet, kroz rad s mostarskim gitaristom Atillom Aksojem, usmjerila ka romskoj, sefardskoj i općenito world muzici, što ju je, eto, dovelo do zajedničkog albuma i sa Merimom Ključo.

Album ”Lume” je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, kao gosti su svirali renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj, produkciju je uradila Merima Ključo, a audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak. Poznata splitska slikarica Tisja Kljaković Braić autorica je ilustracije koja  je “Lume” učinila ne samo iznimnim glazbenim, nego i likovnim djelom, koje su zaokružile fotografije Marka Ercegovića, te likovno oblikovanje Siniše Cvahtea.

Za nevjerovatnu obradu čuvene pjesme Tome Zdravkovića ”Danka” snimljen je i spot.

1 razmišljanje na “Merima Ključo i Jelena Milušić – album koji liječi dušu

Komentari su zatvoreni.