Osvježenje mjeseca – tajnoviti Vice Versa i čudnoviti klapo-metal

Muzika - regija Show Time

Tajanstveni splitski muzičar, koji otkriva tek svoj alter ego Vice Versa, debitantskim albumom ”Kraken” učinio je baš tako kako mu ime kaže – suprotno od svega što bi trebalo biti očekivano od nekoga čije odrastanje su pratili karakteristični dalmatinski zvuci.

Klapsko pjevanje je jedno od zaštitnih obilježja muzičke Dalmacije, ali su Splitu, makar na njegovom muzičkom rubu, pečat davali i brojni metalci, od pionira žanra Osmog putnika i grupe Black Dog, do Đubriva, Živog blata, Vege, Distorzije uma i inih teškaša.

Vice Versa vokacijom nesumnjivo pripada njima, ali pokušajte otkriti makar jednog Dalmatinca u kojemu ne tinja i klapa. Rijetki su se, međutim, usudili povezati zvukom i temperamentom dva nespojiva žanra. A to je učinio Vice Versa, više nego uvjerljivo.

Jednako neuobičajeno je sjediniti sevdah i moderne žanrove, pa su u Bosni i Hercegovini to uglavnom i uspješno činili džezeri, dok se među drugima izdvaja gitarski rock virtuoz Emir Hot (album ”Sevdah metal”), a zanimljivo je spomenuti i obrade sevdah klasika ”Emina” u aranžmanu goraždanske rock grupe Zona isključenja te reperskom tumačenju Gluhog doba, preteče Dubioze kolektiv.

Ipak, tajnoviti Vice Versa je svojim čudnovitim klapometalom jedan fuzijski eksperiment kreirao kao krajnje nemoguću mogućnost.

Za metal rock uglavnom vrijedi da se kao univerzalna protiv-kultura smjestio na tamnu stranu životne realnosti, dok su lokalno dijaktelizirane klapske pjesme najčešće lirske, sentimentalne. Boju metal rocku daju glasne, žestoke električne gitare, dok klape obižježava nježni višeglasno ”pjevanje na uho”. Koliko god se, eto, čini nemogućim spojiti ih u isti okvir, Vice Versa je specifični dalmatinski mentalitet i univerzalni jezik metala smjestio u kompaktno djelo, album ”Kraken”, više nego upečatljivo.

Deset pjesama na ”Krakenu” (Kraken je legendarno morsko čudovište gigantske veličine u skandinavskom folkloru), su ovovremene legende o malom čovjeku, priče o današnjim društvenim problemama, sa dozom šarma kakav uvijek imaju takve štorije u Dalmaciji.

Nema među njima klasičnih hit favorita, no svaka od njih, ”To tako triba bit”, ”Cenat ili dva”, ”Viruj mi”, ”Popit ću more” i ostale, lako pronalaze put do slušatelja, pa je prvijenac neobičnog splitskog autora album koji ocjenjujemo osvježenjem mjeseca.