Izdvajamo nove singlove: Lačni Franz, BalkanEros, Miki Solus, BruhUuhu, SCH…

Muzika - regija Muzika BiH Nova ploča Show Time

Najbolja potvrda da su muzičari dodali gas jeste sve dinamičnija i bogatija produkcija novih singlova koju od ponedjeljka do danas bilježimo u regionu.

Počinjemo s najnovijim.

Mariborski rock veterani Lačni Franz imaju novu pjesmu “Naša kri ne bo nikoli bela” (Naša krv nikada neće biti bijela), objavljenu uz priloženu uputu: Ovaj svečani gospel, između ostalog, “štiti mozak i kičmu od zaraze virusima šovinizma, nacionalizma, seksizma i fašizma, a nuspojave su moguće samo kod osoba s psihopatskim ili narcisoidnim poremećajima ličnosti.

La Papa je dvojac koji čine Nikola Dabac (ukulele i vokal) i Stanislav Kovačić (violončelo i vokal), a premda postoje već barem 5 godina, sad su objavili prvu pjesmu ”Ja sam vrlo zadovoljan, lagan zabavni broj, dodatno zanimljiv što je u njemu ‘repersku’ ulogu dobio legendarni Ćiro Blažević iz čije poruke izdvajamo savjet u njegovom prepoznatljivom stilu: Idi bolje loptu gonjaj, žene ili barem muške...

Alen Islamović je i ranije snimao sa domaćom rock grupom iz Kanade, Srčani udar, (album ”Mrtvo hladno“ iz davne 2005. godine), a sada su se oglasili za ovo vrijeme prigodnom novom pjesmom ”Na pola koplja” autora Deana Đurkovića, uz video koji je snimljen u karantenskim okolnostima u Kanadi.

Članovi benda BalkanEros Banditos nedavno su otvorili vrlo poseban muzički serijal označen kao “Ostali – Muzika nacionalnih manjina BiH”.

Prvi broj “Misirlou”, porijeklom s istoka Mediterana, koji su snimili sa Dafné Kritharas, umjetnicom porijeklom iz Grčke i s trenutnom pariškom adresom, izazvao je oduševljenje, a već poslije petnaestak dana BalkanEros objavljuje novu pjesmu “Ašun daje mori”, romski blues kojemu je dušu, svojim anđeoskim glasom i osebujnom energijom, udahnula Masha Natanson. Pjevačica je u Poljskoj osnovala vlastiti bend Čači Vorba i s njima ostvarila značajan uspjeh nastupajući na brojnim međunarodnim festivalima, a premijerno je upoznaje ovdašnja publika u pjesmi koja je posveta romskoj zajednici u BiH.

U projektu “Ostali”, najavljuje BalkanEros, uskoro možemo očekivati još mnogo modernih izvedbi tradicionalnih pjesama Bugara, Mađara, Rumuna, Jevreja, Makedonaca, Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda Bosne i Hercegovine.

Beogradski lo-fi/indie-shoegaze rock band Virvel je u karantinskim danima završio video za jednu od svojih, kako kažu, najdražih pjesama. Riječ je o numeri ”Neobična banda” sa albuma “Žena sa bradom, patuljak, idiot” kojeg je prošle godine objavio Ammonite Records. Članovi sastava napominju da je ovo njihova najintimnija pjesma koju su uradili u dosadašnjoj 20-godišnjoj karijeri.

Zagrebački ‘talent za pizdarije’, kantautor Miki Solus, tvrdi da je sada idealno vrijeme za ljenčaranje i luftanje mozga, pa je za potvrdu snimio pjesmu ”Ljenjivac”.

“Ja sam ljenčina i teško mi pada pisanje pjesama ako znam da postoji dobra serija koju nisam još pogledao ili dobar sportski članak koji nisam pročitao! Uopće nisam marljiv i ova pjesma je hommage samome sebi i svim ljenčinama koji cijene dobro ljenčarenje više od nekih konstruktivnih stvari u životu!”, ovim riječima Miki Solus vas poziva da mu se pridružite u toj zahtjevnoj ulozi.

Zenički electro/rock/industrial bend Bruhuuhu – da nije bilo neočekivanog zaustavljanja cijelog planeta – u ovo vrijeme bi vjerovatno bio na prvoj klupskoj turneji, koja je bila zamišljena kao predstavljanje prve faze njihovog autorskog rada, u kojoj su snimili 5 pjesama.

Ovako, ostalo je da se i oni prilagode, pa su u lokalnom StudiYo Active snimili novu pjesmu ”Frontline” čiju muziku i tekst potpusuje cijeli bend, Ernad Bihorac, Semir Solo, Duško Kostić, Nermin Bihorac i Boris Marković.

Za kraj jedan retro trenutak iz opusa sarajevskog pionira alter/noise/exprimentala SCH – pjesma ”Jednog dana“ iz 2014. 2014, koja je izašla na albumu znakovitog naziva ”The Last”. Autorski je potpisuju  Senad Hadžimusić Teno (muzika) i pjevačica Azra Pallas (tekst), a prvi put je predstavljena kao video.

Objašnjenje nam je dala Azra Pallas: Ja nisam više u bandu od 2016. Album ”The Last”, kao i neke druge albume na kojima sam sarađivala sa SCH povukla sam iz opticaja iz privatnih razloga, ali pjesmo sam iznimno stavila na svoj youtube kanal iz nostalgičnih razloga.