Letu štuke, 2018

Beogradski decembarski koncertni kalendar, vol 3

Muzika - regija Show Time

U drugoj polovini decembra u Beogradu će svirati, među ostalima, Obojeni program, Jinx, Bojana Vunturišević, Letu štuke, Rambo Amadeus, a program koncerata dodajemo i sadržaj beogradskog novogodišnjeg programa.

18.12. Klizalište na Trgu Nikole Pašića – LENA KOVAČEVIĆ

Veoma tražena i popularna jazz dama, ćerka našeg najvećeg živog dramskog pisca Dušana Kovačevića, ima veoma nežan vokal i pojavu, odlično peva obrade svetskih i domaćih klasika i standarda, posebno se izdvajaju njene jazz varijante hitova Bajage i Instruktora. Lena je pevala i u Sava centru kao i na otvorenim prostorima na raznim festivalima i manifestacijama.

21.12. Elektropionir – OBOJENI PROGRAM

Autentična rokenrol vožnja u veoma unikatnom prestoničkom rokenrol klubu. Tu ,,autentičnost” Obojenog programa nije lako definisati. Ni ne treba, jer i sami kažu da ,,svaka definicija gubitak je slobode”. Zato: pravac Elektropionir i ,,pusti neka mašta uživa u tome”. Svi ljubitelji grupe neka se prepuste intimnoj rock svirci.

21.12. Dom omladine, sala Amerikana – JINX

Alt-pop bend proslavlja 25 godina karijere! Bend koji predvode pevačica Yaya i gitarista i autor Coco Mosquito osnovan je 1993. godine u Zagrebu, a od prvog velikog hita “Smijem se” prošlo je već pune dve decenije. Od “Brazila”, “Ljeta”, “Na plaži”, “Koliko suza”, “Tamo gdje je sve po mom”, preko “Na čemu si ti”, “Da smo se voljeli manje” i brojnih drugih, Jinxi su svojom prepoznatljivom verzijom alt-popa uvek iznova potvrđivali status na sceni,

21.12. Hala 6 – Novosadski sajam, BOJANA VUNTURIŠEVIĆ

Mlada dama predivnog vokala prirediće pravi – Noćni program, kako nosi naziv njena pesma, čiji je spot proglašen za najbolji u protekloj godini.  Do skoro, Bojana Vunturišević bila je pevačica benda Svi Na Pod. Sada je dovoljno da se zapeva hit ‘’Kese, Etikete’’ sa albuma koji su kritičari svrstali u top tri regionalna albuma za prethodnu godinu. Proteklih meseci Bojana je postala jedno od najatraktivnijih alternativnih regionalnih muzičkih imena i njene numere kao i unikatna energija su  eksplodirale širom ex YU prostora. Specijalni gosti na koncertu biće sve popularniji novosadski elektro rock bend Sputnik.

22.12. KC Grad – STRAY DOGG

Alternativni rock bend Stray Dogg ponovo pred beogradskom publikom i to sa novim albumom “Look At The Moon”. U decembru petočlani sastav objavljuje svoj četvrti studijski album, tačno tri godine nakon prethodnog, dosta uspešnog “Come Along Wind”. Ovu diskografsku pauzu između albuma grupa prekida objavljivanjem devet novih pesama i tim povodom će održati koncert u Kulturnom centru Grad, što će ujedno biti i prva prilika fanova da uživo čuju sve pesme sa “Look At The Moon”  i da sa bendom obeleže sedam godina stvaranja.

22.12. Dom omladine, sala Amerikana – LETU ŠTUKE

Poznati bend iz Sarajeva u Beogradu promoviše najnoviji, četvrti studijski album “Topla voda”, na kome se očekuje devet pesama u kojima se prepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, vođa grupe Dino Šaran ističe da sve što se događa oko njega pokušava ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je danas ima previše. Album je početkom novembra najavio novi singl i spot “Zemlja gori”, autora Dine Šarana, u kome su snage udružili Letu Štuke i Dubioza Kolektiv.

23.12. Kolarac, SIMON TRPČESKI

Makedonski pijanista svetskog renomea, predstavlja svoj novi, emotivni projekat „Makedonisimo” u Beogradu! Makedonska narodna muzika odlikuje se bogatstvom ritmičkih obrazaca, kao i raznolikošću melodijskih i koreografskih karakteristika. Najlepše makedonske tradicionalne melodije, uglavnom igračkog karaktera, specijalno za ovaj projekat, obradio je za petočlani kamerni sastav kompozitor Pande Šahov u saradnji sa Simonom Trpčeskim. Pijanista Simon Trpčeski spada među najtraženije umetnike svoje generacije, ostvaruje nastupe sa vodećim orkestrima sveta.

25. i 26. 12. Eklektropionir – RAMBO AMADEUS

Kako je najavio čuveni Rambo, ili Antonije Pušić, nadasve originalan i avangardan autor – pošto nisu dugo svirali u Beogradu, u nekom klubu, ovo je sjajna prilika da sa sextetom predstavi nagomilani repertoar, i zato sviraju dva dana, da bi mogli da odsviraju što više različitih komada.

Simfo Rock Opera

26.12. Sava centar – SIMFO ROCK OPERA

Posle rasprodatog spektakla na istom mestu 27. novembra, na radost publike repriza grandioznog projekta, gde se zaista ima utisak da je stigao Brodvej u Beograd, a ne Novosadski Big Bend, Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta. Ponovo će solisti opere i sjajan hor briljirati u pesmama kultnih rock bendova Queen, Deep Purple. Europe, Van Hallen, Pink Floyd, The Beatles, The Doors, Tina Turner, Robie Williams.

26.12. Kombank dvorana, RADE ŠERBEDŽIJA

Veliki glumac, poznat i u holivudskim okvirima, ima zavidnu karijeru i muzičara. Svake godine pred novogodišnje praznike Šerbedžija nastupa u Beogradu, tako i sada nije izuzetak. Rade i njegov orkestar “Zapadni kolodvor” pruža veče romantičnih stihova pod nazivom „Meni se dušo od tebe ne rastaje“ prema pesmi grupe Azra. Specijalni gost koncerta biće dobro poznati pevač Damir Urban. Beogradski koncert prvi je u sklopu mini turneje po Srbiji, nakon koga 27. decembra Rade i Zapadni kolodvor nastupaju u Domu vojske Srbije u Nišu, a dan kasnije u Domu kulture u Čačku.

28.12. Dom omladine – BITIPATIBI

Bitipatibi spadaju u najvažnijih alternativne rok sastave koji su se pojavili poslednjih godina u regionalnim okvirima. Njihova suzdržana, stidljiva “showgaze” estetika, provučena kroz osetljive ljubavne pesme u kojima se prepoznaju svakodnevne gradske situacije i odnosi, ima sva obeležja važnog generacijskog iskaza.  Posle debi albuma “Lešnici divlji”, kojim su dali na uvid javnosti svoj ogroman talenat, nastavak karijere im je doneo samo uspehe i umetnička priznanja: pre svega u vidu rasprodatih koncerata, kako kod nas, tako i u susednim zemljama.

29.12. Zlatibor – DINO MERLIN

Poslednji album veoma popularnog muzičara “Hotel Nacional” stiže na Zlatibor u sportsku halu sportsko turističkog centra Wai tai Zlatibor. U Beogradu je gostovao u dva navrata, i ukupno je pet puta napunio Arenu, što nije pošlo za rukom nijednoj domaćoj ili regionalnoj zvezdi. Dino Merlin je jedna od najvećih i najpopularnijih muzičkih zvezda u ovom delu sveta. O tome najbolje govore uspesi albuma “Hotel Nacional” koji je zauzeo visoko osmo mesto na Billboard World Albums top listi ali i istoimena aktuelna svetska turneja koju je u protekle četiri godine posetilo preko 800 000 fanova na brojnim rasprodatim koncertima i oborenim rekordima posećenosti na gotovo svim kontinentima.

29.12. Elektropionir – SHE PAST AWAY + SPUTNIK

Jedan od trenutno vodećih i najaktivnijih dark-wave, post-punk bendova konačno stiže u Srbiju.Bend je nastao u Turskoj i nakon vrlo kratkog vremena postao pravi hit širom sveta. Njihovi, pretežno rasprodati nastupi su okarakterisani kao prava poslastica za sve ljubitelje dark, goth, new wave, dark wave, post punk i fanova sličnih i srodnih pravaca.Specijalni gosti i domaćini biće novosadski Sputnik koji sve više osvaja domaću i regionalnu scenu sa svojim energičnim miksom elektro rok/new wave zvuka.

30.12. Trg ispred Narodne skupštine – S. A. R. S., STEREO MC’S, RUDIMENTAL

Bogata muzička trpeza pred praznike za ulazak u novu 2019. godinu i na otvorenom velikom prostoru u samom srcu Beograda nastupaju dve strane grupe, koje su se već odomaćile kod nas: dance pop Stereo Mc’s (posle Beer festa, Arsenal festa u Kragujevcu, nekoliko solo komcerata eto ih ponovo da naprave ogromnu žurku) i Rudimental (napravili su “haos” na Beer festu), ali i domaća snaga – S. A. R. S.

31.12. Trg ispred Narodne skupštine – Haris Džinović, Bajaga i instruktori, Saša Kovačević i Dejan Petrović Big bend

Doček nove godine biće pravi spektakl sa zvezdama pop, rock i folk scene koji će obeležiti ulazak u neku bolju budućnost: Haris Džinović (ima koncert 25.12. u Sava centru), Bajaga (posle rasprodate Arene eto malo i besplatno za sve), pop hit mejker Saša Kovačević i zaista neprevaziđeni umetnik na trubi – Dejan Petrović.