Mikula uzivo

Ako nemaš para, onda sajonara… Mikula na BiH turneji

Muzika BiH Show Time

On je anti-zvijezda i anti-junak, ali je ”nevjerovatan pjevač, a zna raditi i keramiku” (Beyonce). On je smrtno neozbiljan, kao pjesnik satire, i besmrtno ozbiljan kad pjeva ispred ispred svojih Nadničara. Ako trebate dozu pozitivne energije, tu je on da vam je isporuči – jedinstveni Mikula.

U muzičkom smislu, Mikulin je rad nemoguće svrstati u samo jednu žanrovsku ladicu.  Njegove pjesme se protežu od bluesa (“9. april blues” , “Solo drinker”) preko reggae ritmova (“Sirova zemlja”, “Zimski reggae”), bossa nove i smooth jazza (“Nagrada za svitanje”), pa sve do tvrdih rock rifova u “Ako boga znate”.

Već desetak godina Bojan Mikulić, poznatiji kao Mikula, ima desetine hiljada vjernih sljedbenika na virtuelnoj mreži svih mreža i, pripremajući se za napokon novu ploču iduće godine, sve češće se upušta u avanturu licem-u-lice sučeljavanja sa istomišljenicima i pobornicima njegovog poetsko-muzičkog oslikavanja surovog vremena u kojem živimo. Balkanskog.

Mikula i Yoko Ono

Mikula, eto, kreće na zimsku turneju po BiH, uz četvoročlani bend Nadničari. Koliko je on zabavan i opušten dok priča i pjeva, toliko su oni ozbiljno opasni za svojim instrumentima – Dinko Kulenović na basu, Libor Boček na gitari, Branko Stolić za bubnjevima i Arsen Čarkić kao klavijaturista.

Prvu zbirku svojih muzičkih radova Mikula je 2015. objavio na albumu ”Sloboda i druge bajke”, dok je upravo u pripremi drugi, planiran kao live album. Stoga je svaki od koncerata koji su pred njim, u ovim zimskim mjesecima, generalna proba tog izdanja.

A među premijerama tih koncerata je najnovija parodija ”Emily”.

Duhovita obrada klasika iz opusa britanske soul grupe Hot Chocolate još jedan je među znakovima prepoznavanja Mikulinog opusa, u kojem šaljivim tekstovima odslikava vrijeme i surovu svakodnevnicu koju živimo. Ti tekstovi publiku nasmijavaju, ali, poput svake karikature, jako često i potaknu na razmišljanje. Autentičnost tim pričama daje Mikulin krajiški naglasak i fraze koje dolaze iz naroda, a njima se na jednostavan način objasne i najkompleksnije misli.

Satira je preuzela na sebe ulogu da satare šminku na ofucanom licu gorke gospođe Stvarnosti, kako kaže Mikula. A o njemu su rekli: “Mikula je senzacionalan” (Robert De Niro), “Divan gospodin i umjetnik čija je poezija vječna” (Ram Nath Kovind, predsjednik Indije), “Ost’o mi dužan 30 maraka” (Jašar Ahmedovski).

Doza pozitivne energije, smijeha i zasigurno odlične svirke, u ovom mjesecu će biti isporučeni:

7.12. Undeground Sarajevo
8.12. Zona Zenica
25.12. Pub Now, Sanski Most
28.12. Manufaktura Gradiška
29.12. Life club, Prijedor