Koncert ‘Volim osamdesete’: eksplozivna retro igranka bez prestanka

Muzika - regija Show Time

Beogradski Sava centar, 26. novembar: glas iz tame prolomio se na početku jednog neobičnog muzičkog događaja, glas koji najavljuje koncert o godinama ’80-im, pa kreće video spot na platnu dizajniranom u obliku starih televizora i to ne bilo koji spot, nego rock evergreen “Milion godina” – čuvena YU Rock misija, u kojoj su nastupili svi velikani rock i pop scene bivše Jugoslavije.

Onda se otkriva da je lik iza misterioznog glasa čuvena voditeljica najpopularnije muzičke TV emisije iz 1980-ih, “Hita meseca” – Dubravka Duca Marković.

‘’Tih godina bilo je divno imati toliko velikih imena i bilo je najlepše kada sanjamo”, rekla je Duca, izašavši na scenu, i nostalgični muzički tobogan mogao je da krene, a čast da prvu vožnju počne pripala je čuvenom “Pilotu” – Zoranu Kikiju Lesendriću sa hitom “Svet je lep kada sanjamo” iz 1987.

Kiki Lesendrić
Kiki Lesendrić

Već s prvim taktom publika u prednjim redovima bila je na nogama. Kiki je veoma efektno započeo ovaj posebni događaj u počast osamdesetima, a onda na scenu stiže Marina Perazić sa zaraznim hitom “Soba 23” dueta Denis & Denis. Marina je izazovno plesala, želela da pokaže kako je i dalje atraktivna plavuša koju služi glas i simpatično je otpevala prepoznatljivu pesmu čuvene grupe dueta koji ju je proslavio.

Marina Perazić
Marina Perazić

Potom stiže Tanja Jovićević, koja u dahu interpretira “Sam” svoje grupe “Oktobar 1864”. Sledi saksofonista pratećeg benda ove večeri. Milan Savić kao vokalni izvođač hita “Koketa” Srđana Jula, a onda Viktorija i čuvena balada “Daj ne pitaj”, koja je bukvalno ceo Sava centar digla na noge. Viktorija nije toliko u formi, ali je uspela da izazove jake emocije među svima.

Novu emotivnu erupciju izaziva ‘In memoriam’ segment, gde se podsećamo onih sjajnih grupa čiji pevači ili frontmeni nisu više sa nama. Tako nas je Boris Režak vratio na prerano preminulog, vanserijski talentovanog Nešu Leptira i njegovu neverovatnu baladu “Jeleni umiru sami”, možda najslavniji broj njegove Poslednje igre leptira, da bi slične emocije izazvala i posveta EKV-u, Milanu, Magi i ostalima – “Zemlja”, koju Režak takođe maestralno peva.  Tužno sećanje na Milana Delčića – čuvenog Delče i grupe U škripcu, sa pesmom “Siđi do reke” korektno je otpevao pop muzičar Saša Vasić.

Bebi Dol
Bebi Dol

Uvek originalna i ekcentrična Bebi Dol vraća vedro raspoloženje sa izvođenjem svog čuvenog hita “Rudi”, uz običajene monoloe, i vratiće se još jednom kasnije sa “Kad sreća odlazi”.

Muzički vremeplov se nastavlja uspešno uz Zanu i “Mladiću moj”, kao i “Dodirni mi kolena”, a onda nastaje pometnja sa sledećim izvođačem: Davorin Bogović, “rasturio” je celu salu sa kultnim “Crno bijeli svijet” Prljavog kazališta, čiji je bio prvi pevač. Ovacije, skandiranje, publika je bila u delirijumu.

Ceo koncert je inače bio jedna izvanredna gradacija: sa Kikijem ustalo je nekoliko redova, onda sa pevačicama (Tanja, Viktorija, Bebi Dol) polako su skoro svi na nogama, a onda s Davorinom i dalje posle njega, muzičko putovanje u prošlost pretvorilo se u igranku bez prestanka i žurku u kojoj svi podjednako uživaju.

Davorin Bogović
Davorin Bogović

Čekao se i Srđan Gojković Gile sa svojim bastionom “Bejbe, ti nisi tu” Električnog orgazma, veoma jako, zarazno, tačno, brzo, moćno. Duca Marković onda kratko najavljuje: “Sledeća grupa upravo je sletela avionom.” I tako stiže – Aerodrom! Jurica Pađen bio je srećan što je u Beogradu, a njihovi aduti – “Obična ljubavna pjesma” i “Fratello” raspametili su obožavatelje.

Marina Perazić se vratila još jednom sa simpatičnim “Kolačićima”, da bi posveta funky dance umetniku Dinu Dvorniku pripala pomalo iritantnom i prenaglašenom Ivanu Jevtoviću, glumcu i bivšem pevaču grupe Deca loših muzičara. Njegova neartikulisana izvedba nije bila preterano zanimljiva, ali je barem pristojno otpevao “Zašto praviš slona od mene” i drugu pesmu, “Maljčiki” od “Idola”.

Aerodrom
Aerodrom

Reprizu je imala i Tanja Jovićević – hit Oktobra 1864 “Crni ples” ali u modernom jazz aranžmanu, pa se nižu novi hitovi koje izvode Viktorija i Kiki – zajedno su izveli njihov duet “Rat i mir”, a onda “Kao ptica na mom dlanu” iz opusa Pilota.

I, konačno, na binu izlazi Slađana Milošević, koja slično Bebi Dol, ima svoje momente kada voli da se raspriča, vidi se da se uželela scene, publike, te hemije (“Samo treba da sledite svoje instinkte, ljudi, a sve ostalo, ma nije ni bitno”). Bila je u kondiciji da izvede “Miki” i “Fantastično putovanje”.

Za sam kraj nastaje ‘pometnja’ broj dva: ponovo Davorin i hit “Mi plešemo” od Kazališta, publika u transu i neviđenoj sreći, a onda vrhunac ovog emotivnog spektakla – finale u sa legendarnom “Igra rock’n’roll cela Jugoslavija”, što je bio briljantan završetak uz Gileta i kompletnu ekipu muzičara na sceni. Svi zajedno, nasmejani, umetnici su ispratili sećanje na divne ’80-te nakon fantastičnih dva i po sata čistog uživanja i prepuštanja predivnim emocijama. Da li će ovo muzičko sećanje biti možda tradicija? Prema raspoloženju publike – itekako ima smisla.

Što pokazuje još nekoliko fotografija sa ovog odličnog retro koncerta.

Ivan Makragić