Week 43/2018: Najkraće – vrlo zanimljiva minula sedmica, s pečatom Pipsa

Nova ploča Show Time

Kedžo, Dino Purić, Boa II, Tonka, Quasarborn, Bukowski, Nikola Čelan, Detroit Groove Gang i Pipsi, učinili su, svaki na svoj način, da week No 43 bude zanimljiv, bez obzira što neke pjesme nisu prebacile više od prosjeka.

Kedžo: Šuti

U čemu je sličnost između Damira Kedže, hrvatskog pjevača potentnog glasa, i Amela Ćurića, njegovog bosanskog kolege potentnog glasa? Oba su karijeru gradili na talent show programima, oba imaju odličan glas, oba iza sebe imaju ‘mašineriju’ koja upire da od njih učine velike zvijezde. A ključ odgovora zašto još nisu glasi – ni jedan nema autorsku žicu, pa im pjesme pišu drugi. Ne bi ni to bio veliki problem, da imaju ‘kućnog autora’ (kao što je Čolić, recimo, na prvim albumima imao u Korneliju Kovaču), onog koji bi ih najbolje skenirao, prilagođavao im pjesme i gradio njihov konstantni stil. Umjesto toga, različiti autori, ma koliko autoritativni bili, i jednom i drugom serviraju ono za što misle – e, ovo će sada biti hit. I uzmu novce. Zato još uvijek imamo dva sjajna pjevača, bez potpune prepoznatljivosti, osim moćnog glasa koji imaju. Kedžin novi singl ”Šuti”, čija melodija s potpisom Antonije Šola i Dominika Žagmeštera čak i nije loša, samo je još jedna stanica na tom magličastom putu.

Dino Purić: Ti

I Dino Purić je talent show dijete (The Voice, A strana HRT-a), koji u svojoj You Tube kolekciji ima bezbroj covera i tek, koliko smo uspjeli pronaći, dvije autorske pjesme, koje ne potpisuje on. Za sada, eto, ista priča. Najnoviju pjesmu “Ti” za ovog u BiH rođenog pjevača sa zagrebačkom adresom napisao je tuzlanski autor sa sarajevskom adresom, Azur Jahić. Raskošna pop balada koja koketira sa sevdahom zaslužuje palac gore, a jednako tako i Purićeva vokalna izvedba, ali u kontekstu prethodne i ove priče – glavnu markicu ni jednom nećemo dodati.

Boa II: Srce puno kiše

U vrijeme učestalih bendovskih reuniona i diskografskih reizdanja stiže i pjesme ”Srce puno kiše“, novi je singl grupe Boa II kojom najavljuje svoj nadolazeći studijski album! Nasljednici originalne novovalne zagrebačke grupe Boa danas su Mladen Puljiz (vokal i jedini izvorni član), Zvonimir Bučević Buč (bas gitara), Ivan Čačić (klavijature), Dražen Scholz (bubnjevi), Petra Oreč (vokal) i Luka Banić (gitara). Pjesma je prvi put objavljena davne 1989. na albumu ”Prvi val” i, iskreno, njen aranžman je zanimljiviji, ali ne može se reći da je nova verzija loša, produkcijski prilagođena ovom vremenu i sa odličnim instrumentalistima kao najvećim adutom.

Tonka: Netko se događa

Zagrebačku pop pjevačicu Tonku redovno pratimo na jjenom putu ka debitantskom solo albumu ”Važne stvari” i, evo, stigla je do petog najavnog singla. I ova pjesma nosi autorski potpis Aljoše Šerića, a sa retro zvonkim zvukom gitare, te nekim zanimljivim aranžerskim vinjeticama drži se konstante koja obećava moderan i dobar prvijenac pjevačice.

Quasarborn: Crash Course in Life

Beogradski metalci Quasarborn objaviše spot za ”Crash Course in Life”, koja otvara njihov debitantski album “The Odyssey to Room 101” objavljen sredinom maja. Hm… ponekad je teško izbjeći dojam da je metal zaglavljen u obrazac koji se stalno ponavlja. Opsjednutoj metal publici kao da je svejedno, valjda zadovolj(e)noj samo rafalnim ritmovima. Ostali, izvan tog kruga, teško će prepoznati bilo šta izvan standarda, dakle prosjeka.

Bukowski: Glas

Ne, nije portal Glas.ba dobio himnu i ne, Bukowski nema nikakve veze sa solo projektom Emira Frozen Camels Bukovice pod nazivom Bukowskee. U ovoj priči riječ je o još jednom metal kolektivu, koji je rođen prije 18 godina u Obrenovcu. Ima iza sebe jedan EP “Čekajući tebe” i album “U dimu” (2013.), povremeno pauzira, pa se obnavlja s promijenjenom postavom i ”Glas” je njihova nova etapa. Ne ponavljajući gore navedenu tvrdnju, razlikuju se utoliko što pjevaju na maternjem, ali puno više im treba da probiju lokalne okvire.

Pips Chips & Videoclips: Kung Fu lekcije

Pipsi su se odlučili za pristup koji ovako objašnjava Dubravko Ivaniš: ”O albumu ne razmišljamo jer se ne vidimo u konceptu koji je, barem kod nas, tržišno potpuno deplasiran. Albume nitko ne sluša, a nekmoli kupuje jer svima nam je koncentracija konačno srozana na razinu kretenizma – 3 minute najviše.”

Pa pjesmu ”Kung Fu lekcije”, koja je peta što se pojavljuje u posljednje dvije godine u polugodišnjem ritmu (prethodne su Jacques Cousteau, K1, Tek da nas podsjeti, 3PM) opet tumači Ivaniš: ”Posolili smo se prstohvatom seventies-porno movies sounda, mada, ako mene pitate, štogod svirali uvijek je prisutan taj punkerski gen u kojem glavom bez obzira bježimo od predvidljivosti i kalupljenja. Kung Fu lekcije plesna je gorko­-slatka funky glupačica. Zezamo se, što drugo preostaje!?”

Sve je rekao. I nama, za razliku od prethodne ”3PM”, kojoj smo zalijepili markicu prosjek, ova je jako dobro legla. Uz jednu usputnu asocijaciju – slušajući ovaj odličan novi broj Pipsa, brojnim fanovima sarajevske grupe Skroz mora pasti na pamet misao da je jedan od najvećih muzičkih gubitaka to što oni dugo već ne objavljuje nove pjesme.

 

Nikola Čelan: Tvoj zakon

Splitski glazbenik Nikola Čelan pokretač je i član brojnih popularnih ekipa na hrvatskoj sceni poput TBF-a, Libra, Klape Iskon i drugih, a sada predstavlja svoj prvi samostalni autorski singl, pjesmu “Tvoj zakon”, te najavljuje kako će u narednih nekoliko mjeseci objaviti još pjesama iz svoje radionice.  Tek usput, Libar je zakon, a Čelan u svom solo debiju, u jednostavnoj baladi, kojom dominira njegov super bas vokal, demonstrira pravilo ”manje je više”. Jako dobro.

Detroit Groove Gang: Turn down the lights

Detroit Groove Gang je rock ‘n’ roll kolektiv iz Zagreba, čiji članovi se potpisuju pseudonimima Phantom (guitars, bass, drum, keyboards), Funky (guitars, bass), Slick (guitars, bass, vocals), M8 (keyboards, guitars, vocals), Micey (sampler, vocals), Jim (vocals, harp, ukulele, guitar, xylophone), te Mylo kao pridruženi član (PR i povremeno bubnjevi), a opisuju se otrcanom frazom ‘prijatelji povezani u ljubavi prema glazbi, okupljeni spontano….’, makar bi iskrenije zvučalo, recimo, povezani željom da lakše zbare komade i popiju više pive na tuđi račun.

Never mind, suština je da im muzika i svirka ne zvuče otrcano. Štaviše. Žestokom pjesmom “Turn down the lights”, petim singlom s EP-a ‘’Roll with Detroit’’, učinili su suprotno – obasjali dušu poklonicima boogie rock stila koji kod nas sviraju rijetki. Thanks Guys. Imate od nas pivo.