FIN Project

Muzički blagoslov iz Makedonije: FIN Project

Muzika - regija Show Time

Makedonska rock scena je vrlo raznolika, intrigantna i dinamična, ali je i u bivšoj državi bila na medijskom rubu, onoliko koliko je, uz jezičnu barijeru, i taj prostor bio (pre)daleko od medijskih i diskografskih centara moći u Beogradu i Zagrebu.

To je glavni razlog da su na cijelom nekadašnjem prostoru bili slavni samo Leb i sol, pjevajući na srpskom/hrvatskom jeziku i objavljujući ploče za PGP/Jugoton, a poznatiji iz ranijih vremena još samo nekolicina sastava kao Mizar, Aleksandar Makedonski, Arhangel, Den za Den ili Kaliopi.

Sigurni smo da nema puno onih koji su pogledali dokumentarne filmove ”Ja sam underground” (autori Mirko Trajanovski i Darko Chekerovski) i ”Dom na mladi Shtip” (autorica Tanja Simonovska) iz 2015. godine, koji svjedoče kako je makedonska rock scena danas itekako atraktivna, puna alternativaca i mladih provokativnih autora.

Ali, ponovo su gotovo svi u potpunoj magli što se tiče ostalih ex-Yu muzičkih tržišta, opet uz poneko rijetko ime za koje se može reći da je nešto poznatije, poput post-punk benda Bernays propaganda sa opusom od šest albuma. Ironično, puno makedonskih bendova koncertiraju češće po cijelom kontinentu nego po ovom regionu.

FIN Project
FIN Project

Zbog svega navedenog, zadovoljstvo nam je makar povremeno predstaviti izvođače iz Makedonije, ruku na srce – kad nam se oni jave.

Upravo je to učinio skopski electronica, trip-hop sastav FIN Project, iza kojeg stoje autor muzike, aranžer i producent Nikola Stojkovski, autor stihova i pjevač Vasko Atanasoski, te trubač Aleksandar Nikolovski, gitarista Ivan Petrovski, klavijaturista Filip Dimiškovski i pjevačica Kalina Velkovska.

Njihovo prvo izdanje je ”Re:Vision” sa šest pjesama, u kojima se kombiniraju electro i trip-hop sa čestom praksom makedonskih muzičara – etno elementima iz njihovog bogatog naslijeđa.

Perfekcionistički odsvirana ambijentalna muzika i sanjivi vokali u pjesmama od kojih pet imaju engleske stihove i samo jedna na makedonskom, ”Daj nekoj blagoslov”, koja je na neki način i najupečatljiviji trenutak albuma.

Prema dosadašnjim recenzijama, ”Re:Vision” bi mogao biti album godine u Makedoniji, a prema onomo što smo čuli, i regionalnu zaslužuje pažnju.