Ivan Grobenski

Ivan Grobenski: Nikad ne bih mogao biti ostrvo

Muzika - regija Show Time

Ivan Grobenski je 25-godišnji pjevač i multi-instrumentalista poznat po svom angažmanu u koprivničkom noise/art-core/performance bendu Moskau, ali tek u projektu iza vlastitog imena i prezimena, tvrdi autor, on donosi svoju najizravniju i najiskreniju muziku dosad.

Nakon hvaljenog diy albuma “Lessons in Life and Love”,​ albuma “Live Lessons” snimljenog u zagrebačkom Vinylu i spontanog, otočkog, mobitelom zabilježenog “Island Life” EP-a, Ivan Grobenski predstavlja novi album “On Death & Other Problems” koji se od 18. 10. može poslušati i preuzeti na Deezeru i drugim digitalnim servisima.

Album je snimljen na raznim zagrebačkim i koprivničkim lokacijama (u dnevnom boravku u Zagrebu, na livadi bivše koprivničke vojarne, u Grobnici i zagrebačkom Vinylu), a za mastering se pobrinuo Tomislav Horvatinović Jones.

Prateći bend nazvan & Other Problems Evening Trio čine Pavle Bojanić – bas gitara, Davor Lakuš – bubanj i Rajnard Hraščanec – vokal, a na albumu su još gostovali Buga Klara Blanuša – vokal, Marko Lucijan Hraščanec- saksofon, Hrvoje Štefanić – trombon, Jurica Rukljić – tuba i Vedran Peternel – FM radio. Slutite li, na osnovu ovoga, instrumentalnu panoramu albuma?

Ivan Grobenski, live

Kako Grobenski kaže, “OnDeath & Other Problems” zapravo je svojevrsna stand-up komedija,teme su komične, ali ne tjeraju slušatelja na smijeh, već na osobno estetsko promišljanje sadržaja u svakoj od 8 pjesama koje nastoje prikazati otpor poludjelim silama političke korektnosti i internetskom ludilu.

Prvi singl s albuma je ”Island Life” (čiji jedan stih je naslov ovog teksta) i narativ u sredini pjesme će možda veterane među rock publikom podsjetiti na narativni djelić epske teme ”Lord of the Ages” londonske progressive folk/rock grupe Magna Carta, popularne u 1970-im godinama. Ta slučajna paralela priziva na misao: ako su oni bili među gospodarima svog psihodeličnog, hipijevskog vremena, Ivana Grobenskog možemo doživjeti kao jednog od vladara i uvjerljivih tumača ovog, psihodeličnog na drugačiji način.

Prva koncertna promocija priča o smrti i drugim problemima zakazana je već za 26.10. u zagrebačkom klubu KSET, uz itekako prigodno izabrani Tyger Lamb za predgrupu.