15. Pozitivac – školska lekcija Dubioze (po EU standardima i ženevskoj konvenciji)

Koncerti Muzika - regija Show Time

Odlazak Pozitivnog koncerta u dosadašnjem formatu, u prvoj večeri 23. 11. u Domu sportova, protekao je uz četiri sjajna nastupa Mantre, Darka Rundeka & Ekipe, Mileta Kekina sa bendom i Dubioze kolektiv, koja je, po običaju, razbila publiku.

Prva večer zadnjeg, oproštajnog Pozitivnog koncerta otpočela je umaškim hardrock bendom Manntra. Nezahvalnu ulogu prvog benda večeri, dok se dvorana još punila, otvorili su odlično primljenom izvedbom pjesme Oyka”. Uslijedile su na zadovoljstvo njihovih fanova, Yelena, In the Shadows, uz pjesmu i podršku iz partera. Snažni, uigrani, uvjerljivi, dobro prijemčivi s izvrsno ukomponiranim etno elementima koji posebno dobro nailaze na prijem publike. Za kraj ostavili su Mornar i Kiša kojima su završili odličan nastup i pravi izbor za ugrijavanje publike.

Mile Kekin

Nakon Manntre na scenu je izašao Mile Kekin s pratećim bendom. Krenuli su s Kućom bez krova i nastavili s pjesmama s albuma „Kuća bez krova“ uz nesebičnu podršku publike, redale su se Reno 4, Atlas, Takav par, a zavrđili su s Atlantidom. Iako publika željela je još.

I prije izlaska na scenu, publika je već skandirala „Darko“. Nikada nam dosta Darka Rundeka, ovaj put s ekipom. I s njim otpočetka pjevaju svi, i petnestogodišnjaci,a i oni koji su to bili, nekada, u prošlom stoljeću, plešu. Atmosfera je odlična. Rundekova magija obuzela je dvoranu. I parter i tribine. Prava šteta je što je vrijeme izvođača limitirano. Nije pomoglo ni skandiranje publike da želi još. Vrijedi li tu ona o vinu?

Darko Rundek & Ekupa

Nastup Dubioze kolektiv najavio je Davor Gobac, virtualni, iz zvučnika:

”Ovaj je koncert napravljen prema europskim standardima i ženevskoj konvenciji tako da se možete ponašati kako god hoćete. Možete plesati, skakati, lupati glavom u bilo kojem smjeru te sudjelovati u sinhroniziranim šutkama u parteru. Ukoliko primjetite da netko stoji pored vas prekriženih ruku vrlo nezainteresirano, pozovite najbližeg zaštitara da ga odstrani iz dvorane. Ako primjetite homofobe, homofile, nacionaliste, fašiste, zamolite 5-6 izbacivača da ga pretuku i izbace van iz dvorane”.

A onda u furioznom tempu, istrčali su, dvorana je eksplodirala. Nema se tu šta puno pričati. Odlični i scenski i glazbeno. Raspamećuju. Educiraju. Cijelu, punu dvoranu. Možda se nekome upali lampica… podržavaju štrajk prosvjetara, pa su na scenu doveli nekoliko učiteljica. Nikoga u dvorani nema prekriženih ruku, nezainteresiranih. Plešu i pjevaju i parter i tribina. Kasno u noć. Kakav doživljaj!

Zabilježio: Darko Marić