Charles Aznavour

Preminuo Charles Aznavour

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Jutros je u 95. godini preminuo Charles Aznavour, planetarno slavni francuski, pjevač, skladatelj, šansonijer i glumac armenskog podrijetla.

Umjetnik, kojeg su zvali francuski Sinatra, snimio je približno 1200 pjesama na sedam jezika, nastupao u 94 zemlje svijeta i prodao preko 180 miliona izdanja u muzičkoj karijeri koja je trajala 82 godine (!), više od prosječnog ljudskog života.

Aktivan je bio do proljeća ove godine, kada je bio na svjetskoj turneji kojom je predstavljao svoj 51. album ”Encores”, objavljen 2015. godine, a u okviru koje je 16. 8. trebao nastupiti u pulskoj Areni.

Međutim, zbog pogoršanja zdravlja, turneja je prekinuta, a Charles je preminuo ovog jutra, 1. 10., u svom domu u selu Mouriès na jugu Francuske.

Rođen u Parizu, Aznavour je bio dijete armenskih imigranata. S devet godina napušta školovanje kako bi se posvetio glumačkoj karijeri u kojoj je, kao i u pjevačkoj, ostvario opus vrijedan divljenja, pojavljujući se u više od 60 filmskih naslova i serijala.

Kao i mnoge druge šansonjere, ranih 1930-ih otkrila ga je legendarna pjevačica Édith Piaf.

Teško odrastanje u imigrantskoj obitelji bila je česta tema njegovih pjesama, koje je vanserijski interpretirao svojim jedinstvenim tenor glasom.

Među brojnim nagradama, izdvaja se posebno priznanje – uključenje u Dvoranu slavnih muzičkih autora (Songwriters Hall of Fame), u koju je primljen 1996.