Nobel za medicinu autorima otkrića koje je prekretnica u liječenju raka

Metropol Zdravlje

Tradicionalnom današnjom objavom laureata Nobelove nagrade za medicinu otvoren je ovogodišnji ciklus švedske institucije, uz objavu da 2018. neće biti dobitnika za književnost.

Dva imunologa, Amerikanac James Allison i Japanac Tasuku Honjo, dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, zbog otkrića koja su dovela do prekretnica u liječenju raka.

“Allison i Honjo pokazali su kako se razne strategije za inhibiranje kočnica u našem imunološkom sistemu mogu koristiti u liječenju raka”, navodi u švedski institut Karlinska, objavljujući nagradu od devet miliona švedskih kruna (milion američkih dolara).

Allison i Honjo su otkrili da se čovjekov imuni mehanizam može iskoristiti za napad na stanice raka u tijelu. U normalnim okolnostima čovjekovo tijelo traži i uništava mutirane stanice, ali stanice raka pronalaze sofisticirane načine kako se mogu sakriti od toga, što im omogućava nekontrolirani rast i širenje. Mnogi tipovi raka to čine tako što pojačavaju mehanizam kočenja imuno stanica te ih tako drže pod kontrolom.

Otkriće dvojice imunologa transformira liječenje raka i dovelo je do proizvodnje nove klase lijekova, koji rade tako da poništavaju kočioni mehanizam u stanicama raka te tako omogućavaju imuno stanicama da ih napadaju i uništavaju. Ti lijekovi imaju ozbiljne nuspojave, ali su se pokazali efikasnima, uključujući i slučajeve raka u kasnoj fazi koji prije nisu imali mogućnost liječenja.

Nagrada za medicinu prva je od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine za dostignuća u nauci, književnosti i za doprinos svjetskom, ali nagrada za književnost neće biti dodijeljena u ovoj godini nakon što je tijelo koje ocjenjuje kandidate pogođeno skandalom sa seksualnim zlostavljanjem, javlja Reuters.

Izvor: FENA / foto: AFP