Jedvačekajući eksperiment – koliko i kako su stvarno zarazni koncerti?

Muzika - svijet Show Time Zdravlje

Nijemci su odlučili egzaktno pokazati koliko su zarazna koncertna i druga masovnija okupljanja, što će (valjda) biti smjernica za realnije odluke o (ne)restrikcijama.

U Njemačkoj su koncertna događanja zabranjena do 30. 9. No, kao i u ostatku svijeta, manje ili više, odluka se zasniva na pretpostavkama da masovnija okupljanja pogoduju intenzivnijem širenju virusa.

Zbog toga su pragmatični Nijemci formirali istraživački tim sveučilišne klinike u Haleu koji žele uraditi eksperiment da bi li saznali na koji način se koronavirus može širiti na velikim koncertnim i drugim događanjima i na taj način doći do optimalnijih preporuka za što bolju zaštitu ljudi.

U tu svrhu planiraju prirediti 22. 8. koncert u Leipzigu, na kojem će nastupiti popularni njemački pop pjevač Tim Bendzko (koji inače izvodi brojne auto-kino koncerte po Njemačkoj) i za koji, kao publiku, traže 4000 dobrovoljaca između 18 i 50 godina. Svi će prethodno biti testirani i moraju imati negativan rezultat na virus.

Pripremaju se tri koncertna scenarija. Prvi podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od korona virusa. U drugom će publika ulaziti sporije na više ulaza i sa strožim higijenskim i zaštitnim mjerama. Treći zahtijeva najveći broj publike i u njemu će dobrovoljci sjediti na tribinama udaljeni jedni od drugih 1,5 metara, dakle koncert sa uglavnom uobičajenom propisanom fizičkom distancom. Dobrovoljci će na koncertu nositi filter maske i biti poprskani i fluorescentnim dezinfekcijskim sredstvom kako bi se pratile površine koja publika najčešće dodiruje. Pored toga, svaki dobrovoljac će dobiti i lokator kako bi se mogla pratiti njegova aktivnost, kretanje i interakcija s drugima.

Procjena je da bi rezultati eksperimenta mogli biti gotovi do kraja septembra.