zubomobil

Za zdravlje najmlađih: Zubomobil se sprema za novu turneju

Metropol Zdravlje

Zubomobil, već poznata šarena i vesela, pokretna stomatološka ordinacija, kreće na novo jesenje putovanje po školama i trgovima i ove godine, četvrti put zaredom.

Kao program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju učenika osnovnih škola u BiH i Hrvatskoj, u ‘radionici’ Orbita osmišljen je ”Zubomobil”, stomatološka ordinacija u potpunosti opremljena kao i bilo koja druga slična ordinacija, no sa jednom velikom razlikom: ona je mobilna i u potpunosti prilagođena mališanima. Pored vrhunske stomatološke opreme, unutrašnjost “Zubomobila” je vesela i šarena s namjerom da kod mališana otkloni nelagodu koju najčešće imaju pri posjeti stomatologu.

Zubomobil u Sarajevu
Zubomobil u Sarajevu

Stručni tim doktora dentalne medicine i njihovih asistenata obavlja preglede učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji se smatraju dobnom skupinom čije je dentalno zdravlje najugroženije. Cilj aktivnosti nije samo omogućavanja pregleda što većeg broja mališana, već i suzbijanje eventualnog straha od doktora dentalne medicine kod djece u opuštenoj i veseloj atmosferi Zubomobila.

U protekle tri godine, u sklopu ovog projekta, obavljeni su preventivni pregledi dentalne higijene i održane edukativne radionice o važnosti prevencije zubnog zdravlja za čak 37.000 djevojčica i dječaka diljem Bosne i Hercegovine.

Zubomobil se sprema za novu turneju i plan akcije će biti predstavljen na tri lokacije:

SARAJEVO, u petak 14. 9. 2018. od 17 sati, na trgu ispred SCC-a  

BANJA LUKA, u subotu 15. 9., od 16 sati kod Narodnog pozorišta

MOSTAR, u nedelju 16. 9., od 16:00 na platou ispred Mepas Mall-a