Mark Knopfler

Knopfler, Jethro, Josipa, Indexi… stare kuke bacaju rukavice izazova

Muzika - regija Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Pregazilo ih je vrijeme, to se više ne sluša, nepoznati su internet generaciji…? Ili, ipak…

Mark Knopfler, 69-godišnji veteran izdao je video za pjesmu ”Good on You Son” koja najavljuje njegov novi solo album vrlo znakovitog naziva ”Down the Road Whenever”, koji bi se trebao pojaviti sredinom novembra/studenog.

Tridesetak godina je prošlo od njegove planetarne slave sa grupom Dire Straits, uskoro će kročiti u osmu deceniju života, ali još radi albume svake dvije-tri godine i njegovo 26. studijsko izdanje (računajući i bendovske, te soundtrack djela) i dalje donosi ”kolekciju elegantnih pjesama koje su inspirirane raznolikim stvarima”.

Nema milionskih pregleda novi video, ali zvuči baš kako je opisano, elegantno. I da traje.

Iz te ”pregazilo ih vrijeme” generacije uskoro nam slijedi druženje sa grupom Jethro Tull – 13. 10. u Zagrebu, 14. 10. u Beogradu i 16. 10. u Skoplju – a informacije kažu: ulaznice su skoro rasprodane.

Uriah Heep? Iduće godine će biti pola stoljeća od njihovog osnutka i ekipa je na točkovima koncertno predstavljajući ovogodišnji, prije desetak dana objavljeni 25. album Living the Dream, a kako je najavljeno – Beograd je planiran za 5. 2. 2019. Njihovom gitaristi Micku Boxu 71 je godina i još ne namjerava zaustaviti stroj.

uriah-heep

Domaći veterani jednako su žilavi.

Mnogi ocjenjuju da je ovo jedna od najboljih i najdinamičnijih godina Josipe Lisac, koja je pjevala diljem regionana, a za finiš ostavila još jedan koncert čija tradicija traje više od 20 godina – koncert za Karla Metikoša.

Ove godine će ga, 10. 12., prirediti u zagrebačkoj art galeriji Lauba, prostoru čiji je jedinstveni ambijent upravo po mjeri gracioznosti pjevačke dive. I opet će se tražiti karta više.

Indexi i prijatelji? Ako je u prvim godinama, nakon što je 2006. u Sarajevu održan prvi koncert pod ovim nazivom, regionalni putujući karavan bio senzacija, opet se, poslije ko zna koliko ciklusa, sprema ista priča – rasprodane dvorane u Sarajevu (2. 10.), Zagrebu (3. 10.) i Beogradu (4. 10.), jer publika još želi slušati Fadila Redžića, Ranka Rihtmana, Nenu Jurina, Kornelija Kovača, Pecu Peteja sa nizom pjevačkih prijatelja koje će ovaj put predvoditi Dato Topić, Mladen Vojičić Tifa, Neno Belan, Dejan Cukić, Boris Novković…

Da ne bude zabune, vrlo brojni su novi uzbudljivi izvođači na današnjoj sceni (Tyger Lamb, M.O.R.T., Silente, Organizam, Činčila, Tibor & Baš Čelik – da se zadržimo samo na ovom području), ali njen puni kapacitet čini i baština na čijim temeljima je iznikla. Zato je njen nezaborav presudan i u kojoj mjeri je cijenimo.