izgubljeno dugme

Izgubljeno dugme, dokumentarni film o Ipetu Ivandiću na DVD-u

Film & Foto & TV Show Time

Famozno “Izgubljeno dugme”, biografska rock priča o Goranu Ipetu Ivandiću, bubnjaru najvećeg rock benda bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta, od danas je dostupan najširoj publici kao DVD izdanje.

Film je sniman od 2009. do 2014. u Sarajevu, Beogradu, Londonu, Zagrebu, Beču, Budimpešti i Varešu, Ipetovom rodnom mjestu, a potpisuju ga tri autora, Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković. Poslije pretpremijernog predstavljanja 2014. na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, dokumentarac je prikazan na ZagrebDox festivalu, vinkovačkom DORF-u, zeničkom dokuMfestu i beogradski Dok’n’ritam.

Film je linearne radnje, kronološki priča o nastanku i razvoju fenomena Bijelog dugmeta kroz ispovijesti Ipetovih najbližih suradnika, prijatelja, bivših ljubavi i sestre.

Kao nesvakidašnji talent koji preko noći 1970-ih postaje jedna od najvećih rock zvijezda ovih prostora, Ipe je imao i buran život, te su njegova slava i uspjeh prekinuti na vrhuncu karijere, kada je zbog posjedovanja hašiša osuđen na dvije i pol godine zatvora. Nakon toga njegov život kreće nizbrdo, a tragično završava u Beogradu smrću koja nikada nije do kraja razjašnjena.

Film ”Izgubljeno dugme” napokon je, pod etiketom Croatia Recordsa, objavljen na DVD-u, a izdanje je opremljeno sjajnim fotografijama Zorana Trbovića i Zvonimira Krstulovića te arhivskim fotografijama Veljka Despota i Croatia Recordsa. Pored dokumentarca, bonus DVD donosi i opsežne intervjue s Darkom Glavanom, Vladom Divljanom, Želimirom Altarcem Čičkom, Tifom, Bajagom, Nikšom Bratošem te snimku s obilježavanja 15. godišnjice Ivandićeve smrti.