Starbridge live

Premijera: sarajevski metalci Starbridge objavili novi singl

Muzika BiH Show Time

Uz dosadašnja četiri singla progresivnog metal benda možemo pratiti njihovu genezu, od radova na engleskom jeziku i složenih sympho-rock struktura, do novog izraza na bosanskom i s jednostavnijim melodijskim linijama.

I prije objavljivanja premijernog spota ”Reborn”, u januaru 2017. godine, sarajevski Starbridge je imao materijal za cijeli album, ali je, u skladu s trendom, počeo izbacivati najavne singlove, pa u ljeto predstavio novi ”Days of Fire”.

Oba su stilski ujednačena, sa višedjelnim melodijama karakterističnim za zlatnu eru neo-progresivnog rocka i stihovima na engleskom jeziku, a rezultat – koliko god je bio vrlo korektan – u medijskom pojavljivanju (pogotovo radijskom) bendu nije donio pažnju koju zaslužuje.

Pragmatično, prošlu godinu zaključiili su singlom ”U polusnu”, dakle propjevali na maternjem jeziku i više se približili melodijski jednostavnijem power-rocku, a u tom maniru nastavljaju i sa četvrtom, friško objavljenom pjesmom ”Odlazim”.

Prvi put muziku i tekst potpisuje samo jedan član, gitarista Daniel Grahovac, u postavi više nemaju klavijature, pjesmu i dalje nosi moćni glas Dejane Hršum, ritam sekcija – bubnjar Dragan Grahovac i basista Ivan Grizelj – standardno su kompaktni i to je, vjerovatno, recept s kojim će Starbridge doći do šire slušateljske publike.