Stoka, monodrama

Stoka u teatru – potresna monodrama popularnog repera i liječenog ovisnika

Gledam Muzika - regija Show Time

Zagrebački reper Marin Ivanovića Stoka i reditelj Mario Kovač na pozorišne daske su, početkom godine, postavili monodramu o kojoj se govori, koja je postala hit i koja nikog u publici ne ostavlja ravnodušnim.

Dok je Marko Šelić Marčelo jedinstvena reperska pojava u Srbiji, kao umjetnik koji spaja hip hop formu sa književnim, kreirajući netipične scenske perfomanse, u Hrvatskoj je Marin Ivanović Stoka postao prvi reper što se izrazio teatarski, u autobiografskoj monodrami, koja predstavlja pionirsko djelo ove vrste, ako se ne varamo, u svijetu.

Predstava ”Stara škola kreka – iz tame u svjetlo, u režiji Marija Kovača, brutalna je osobna ispovijest i prikaz borbe protiv ovisnosti o narkoticima koja je od svog prvog prikazivanja oduševila hiljade ljudi diljem Hrvatske.

Priča scenski uprizoruje Stokine životne trenutke od samih početaka uranjanja u hip hop, fasciniranje grafiti kulturom, prvih freestyleova, upoznavanja svojih uzora i odluke da je hip hop ono čime će se baviti ostatak života. Uz euforiju oko pronalaska životne ljubavi dogodio se i postepeni ulazak u svijet droge, te teška bitka za izlazak iz tog začaranog kruga, koja mnogima ne uspije i završi tragično.

stara škola kreka marin-ivanovic-stoka

Ispričana iskreno i bez uljepšavanja, ispovijest je to koja ni jednog gledatelja ne ostavlja ravnodušnim i koja, potresnije od svih drugih, stoji kao upozorenje mladim generacijama.

“To je predstava koja prikazuje najcrnje trenutke jednog narkomana, od koje će vam se smučiti i zavrtjeti u glavi, ali koja svjedoči da uvijek, ama baš uvijek, postoji izlaz”, opisuje Marin svoju priču.

S predstavom je u pola godine proputovao Hrvatsku, mnoge je podjednako nasmijao i rasplakao, a svakoga u publici oduševio hrabrošću da se u umjetničkom formatu kojem ne pripada uhvati u koštac sa upozoravajućim temama svog reperskog bića kroz vrlo osobna životna iskušenja.

”Moram naglasiti kako je pakao ovisnosti dočaran jako slikovito. Nije tu riječ o drogi, o njoj se najmanje govorilo. Jeziv je onaj trenutak u kojem gledatelj shvati kako tijelo paćenika pred nama fizički žudi za supstancom, a njen učinak u dubokim stadijima ovisnosti posve je suprotan prvotnim užicima. Efektna antidroga kampanja i veliko upozorenje svima nama kako je tanka granica između boli i užitka”, napisao je Mislav Miličević za Muzika.hr u svom prikazu premijere monodrame.

 Stara škola kreka – iz tame u svjetlo

Od povratka na muzičku scenu krajem prošle godine, Stoka uživa novu podršku publike, velikim dijelom zahvaljujući i monodramu ”Stara škola kreka – iz tame u svjetlo”.

Nakon rasprodanog zagrebačkog koncerta u Tvornici kulture, gdje mu se kao gost između ostalih pridružio i Marko Lasić Nered, fatalni dvojac Nered & Stoka pripremaju u Domu sportova 6. 10. prvi veliki zajednički koncert nakon 15 godina, dok će Marin Ivanović 26. 9. svoju predstavu, u organizaciji Dostave zvuka, odigrati na pozornici zagrebačkog Vintage Industriala i za koju pretprodaja ulaznica počinje 3. 9. u klubu i Dirty Old Shopu.

Publici u okolnim zemljama nadati je se da će u dogledno vrijeme i ona vidjeti ‘staru školu kreka’.