Irena Zilic

Zagrebačka kantautorica Irena Žilić gošća na turneji Morcheebe

Muzika - regija Show Time

Rijetke su ovakve vijesti, ali muzičari iz naših krajeva, pogotovo iz nove generacije alternativaca, između redova mogu zaključiti kako je moguće da budu učestalije.

Irena Žilić, jedna iz plejade zapaženih kantautorica nove generacije u regionu, na svojoj Facebook stranici objavila je da kreće na mini turneju po Velikoj Britaniji kao gošća znamenitog engleskog electronic benda Morcheeba.

Bend je najavio četiri datuma u oktobru, u sklopu promocije svog  novog album ”Blaze Away”, pa će nastupiti u Manchesteru, Brightonu, Southamptonu i Londonu, u O2 Shepherd’s Bush Empireu, u kojem su nastupale brojne zvijezde i jedan je od važnijih londonskih klubova.

Irena Žilić je ispred dvojca Skye Edwards-Ross Godfrey već nastupala prije dvije godine u zagrebačkoj Tvornici kulture i očito je na njih ostavila veliki dojam čim su je sad pozvali da im se priključi i na koncertima u Engleskoj.

“Morcheeba je jedan od onih prizemnih bendova čiji članovi su praktički obitelj. Nakon otvaranja njihovog nastupa u Tvornici Kulture ostala sam u kontaktu s Rossom koji je osobno predložio da im budem support na njihovim UK datumima i promociji novog albuma,” – rekla je Irena za Muzika.hr.

Podsjetimo da se nešto slično dogodilo beogradskom Repetitoru. Oni su svojim nastupom na IN Music festivalu osvojili simpatije velikog kanadskog indie rock benda Arcade Fire, pa su dobili poziv da s njima u šestom mjesecu kao predgrupa sviraju u Pragu, Budimpešti i Bukureštu.

Osim Repetitora i Irene Žilić mogli bismo pobrojati još bar dvadesetak sličnih izvođača iz regiona koji zaslužuju ovakve prilike. One se često događaju spletom okolnosti, ali do njih ni najperspektivniji ne stižu bez predanosti, upornosti i što češćih nastupa.

Irena Žilić, koncert