Kolja i Voja Aralica foto Nebojsa Babic

Četvrti album Nikole Pejakovića Kolje – moćna zbirka muzičke intime

Muzika - regija Show Time

Pred vikend, 16. 8., pojavio se album ”4 prsta”, novo izdanje beogradskog filmadžije i rock muzičara Nikole Pejakovića Kolje, kao kolekcija pjesama kakve umjetnici rade za svoju dušu, tražeći one srodne koje će krenuti na isto putovanje.

Kolja, poznat kao scenarista, reditelj i glumac, od početka milenija svakih nekoliko godina snimi album, od “Mama, nemoj plakati” (2001.), “Kolja” (2009.) i “Grobovlasnici” (2013.) sa istoimenim tadašnjim svojim bendom, da bi sada, opet pod svojim imenom, objavio ”4 prsta” sa 19 brojeva, žanrovski šarolikih, ali ujednačenog stila.

Iako o novom albumu Kolja kaže ‘želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša, a ranije nisam baš puno mario za to’, do cilja je došao, zapravo, obrnutim (i najboljim) postupkom.

Njegov blues, soul i jazzy pop u velikoj su mjeri muzička intima, ono što autor nosi u sebi i iznese pred publiku bez ikakvih kalkulacija, pa ‘ko se na to zakači, dobro je’. U istim okvirima su i njegove priče u stihovima, koje otkrivaju umjetnikova životna iskustva, stavove, emocije (”Starost neće nikoga da čeka”, ”Došla si kasno”, ”Slika pokojnog druga”, ”Ja nisam mrava zgazio”, ”Nema me bez nje”, ”Život je san”…), dopunjujući ih probranim stihovima velikog pjesnika Zmaja Jove Jovanovića (”Ala je lep ovaj svet”, ”Kad sam na ovaj svet pao”…).

U uobličavanja posebnog ambijenta ogromnu ulogu imao je producent Voja Aralica (Električni orgazam, Bajaga i Instruktori, Van Gogh, E Play samo su neki s kojima je radio), Koljin muzički ‘intimus’ i na ranijim albumima, pa u tom međusobnom prepoznavanju leži jedan od argumenata za tvrdnju da je ”4 prsta” vrlo zrelo, kompaktno djelo, jedan od najboljih albuma ove godine u regionu.

Uz Kolju, u realizaciji albuma sudjelovali su Voja Aralica (gitara), Ivan Aleksijević Pančevac (klavijature), Duca Ivanišević (bubanj) i Milan Pavković (kontrabas).

Prva velika koncertna promocija albuma zakazana je za 10. 11. 2018. u beogradskoj Kombank Areni, a nadamo se da će se ekipa uživo ukazati i diljem regiona.

Naslovni foto: Voja Aralica i Kolja, autor Nebojša Babić