Kako se rade šahovska polja ili pruge na travnjaku?

GPS za dušu Popularni leksikon

Stadionski tereni imaju tzv. tepih travnjake koji su ošišani tako da izgledaju kao šahovska polja, a često i oblike pruga u nijansama, dijamanata i čak zvijezda, kao na Coors Fieldu u Denveru 1998. za All-Star utakmicu američkog fudbala.

Izrada ovakvih oblika nije komplicirana i rezultat je malog trika, koji se može izvesti na bilo kojem travnjaku tehnikom tzv. trakastog košenja, za čiju izvedbu su dovoljno samo kosilica za travu i jedan valjak.

Kod klasičnih staromodnih kosilica sa točkićima, ispod oštrica koje sjeku travu zakačen je valjak koji savija travu nadole, a mnogi proizvođači izrađuju i kosilice-vozila sa valjcima za savijanje trave montiranim za zadnji kraj vozila.

U čemu je glavni trik? Svaki šablon na travnjaku moguće je vidjeti tek nakon što travu obasja svjetlost.

Najčešći šahovski dizajn se postiže prolaskom kosilicom duž terena po trakama u pravcu sjever-jug, a zatim prolaskom duž pravca istok-zapad i kada pogledamo travnjak, trake trave koje su savijene u suprotnom pravcu od nas izgledaju svjetlije, jer se svjetlost sunčevih zraka ili reflektora odražavaju sa cijelih površina travki, dok su s druge strane, kod tamnijih kockica, travke savijene ka nama, pa se svetlost reflektira samo od vrhova travki.

Različite vrste trava se mogu koristiti u svrhu naglašavanja prijelaza svijetlo-tamno, kao npr. ražana trava, fesna trava ili plava trava. Veliki kontrast se najčešće ne vidi kod trava toplih sezona, kao što su bermudska trava ili zojsija. Također, polivanje trave nakon košnje će dodatno pojačati kontrast između traka ili kockica.

Autor: Vuk Uskoković (sveznan.com)

stadion-trava