Kad se jedna lijepa priča suprotstavi stotinama sivih

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

Život je nekad siv, nekad žut. To, što ga većina medija, dominantnim salvama najprizemnijeg senzacionalizma čini sivim, motiv je više da promoviramo svaku lijepu priču i ovaj put smo izabrali jednu neobičnu iz Zenice.  

Ne znam odakle da počnem. Krenimo ovako: neki dan sam objavio sjajnu vijest o “3D krpljenju glave” Ibrahima Lužića. Tu priču sam posvetio Denisu Spahiću, njegovom “IdeaLab” – 3D laboratoriju na Mašinskom fakultetu u Zenici i njegovim pionirskim poduhvatima sa 3D printanjem u oblasti medicine.

Ta priča je izazvala veliko interesovanje, tako da sam dobio status ekskluzivnog izvjestioca “čuda” što se dešavaju u IdeaLabu! Ali i obavezu da to i dalje činim na svima lako razumljiv način. Nadam se da ću i sad uspjeti u tome.

Za kratki podsjetnik: spomenutom Ibrahimu Lužiću je, u padu sa skele, uništen veliki dio kosti lobanje i na osnovu visokopreciznih MR snimaka, najjednostavnije rečeno, zenički inžinjer Denis Spahić je izradio kompjuterski 3D model savršene ”zakrpe” za lobanju, koju je onda materijalizirao na 3D printeru (usput da kažem, on i njegova ekipa proizvode prvi domaći 3D printer!), a čudo je dovršio odvažni hirurg dr. Hakija Bečulić, koji se usudio u Kantonalnoj bolnici Zenica uraditi nešto što ga nisu učili – ugradio je printanu kost u lobanju pacijenta.

Nova počinje nevjerovatnom koincidencijom: Ibrahim Lužić je daidža (ujak) prelijepe šestogodišnje djevojčice Adne Aličehajić, koja je rođena bez desne podlaktice! Ali, pazite sad ovo: ona je takođe dobila 3D isprintanu protezu!

Naravno, opet u izradi Denis & Co.

A sad malo više detalja. Čim je sreo ovu djevojčicu, Denis je počeo razmišljati kako da i njoj, kao njenom daidži Ibri, “isprinta” to šta nedostaje! A onda je pronašao Team Unlimbited projekat, stvoren za djecu sa ovakvim potrebama.

Adna Aličehajić

Ideja je zaista sjajna: umjesto proteze koja nastoji što više ličiti na pravu ruku, kreatori su odlučili da dječiju protezu – pretvore u igračku!

Te proteze su neobične i šarene, kao da su načinjene od lego kockica, pa djeca koja ih nose svoj hendikep pretvaraju u dječiju radost! I recite vi meni sad ima li išta ljepše i plemenitije?!

Zašto se sve ovo radi 3D printanjem? Odgovor je veoma jednostavan – radi prilagođavanja dimenzija svakom konkretnom slučaju (a djeca rastu), model proteze je kompjutorski kreiran tako da se prije printanja izmjere i unesu stvarne dimenzije dječije ručice kao parametri u priloženi softver. Tek potom kompjuter iscrtava i šalje na printanje 3D model. Naravno print-materijal može biti u bilo kojoj boji i to je ono što ovu cijelu stvar čini tako veselom. Sjajna inžinjerks zamisao!

Uz najvažniji dodatak – da se relizuje i kod nas.

Ja ću za sada završiti sa pričom, mislim da je dovoljno. Slijedi izbor slika – ilustracija koncepta, fotografije prelijepe djevojčice Adne, uključujući njene radne aktivnosti, potom proces izrade njene ljubičaste, već isprintane i pripremljene proteze, sa konstruktorima Denisom Spahićem i Arminom Bošnjakom.

Mile Srdanović