Premijere: izašao 5. album Amire Medunjanin ”Ascending”

Muzika BiH Show Time

Već 15 godina Amira Medunjanin osvoja srca ne samo sevdah publike, već svojim zadivljujućim glasom i osobenim pjevanjem muziku općenito čini uzbudljivim emotivnim doživljajem bez obzira na sklonosti onih koji to slušaju.

Amirin vokalni stil i prefinjeno ‘slaganje’ svog opusa mnogi opisuju kao pomak naprijed, predstavljen na svakom od ranijih izdanja, jednako kao što će biti ocijenjen novi studijski album “Ascending”, koji predstavlja, zapravo, retrospektivu njenog cjelokupnog opusa.

Naime, album sadrži neke već dobro poznate i objavljene pjesme, ali su snimljene u novim aranžmanima, zatim neke koje Amira redovito izvodi na koncertima, a nikada se nisu našle niti na jednom izdanju, kao i nekoliko potpuno novih.

Ukupno deset brojeva za “Ascending” snimljeno je tokom februara u studiju “Ora” u Trondheimu, a u istom razdoblju u suradnji s Bojanom Zulfikarpašićem Amira je snimila pjesmu “Nestaćeš iz mog života” u legendarnom Abbey Road studiju u Londonu.

A. Medunjanin, omot albuma

Uz ko-producente Ante Gelu i Bojana Zulfirpašića, Amira je u tehničkom dijelu produkcije također okupila respektabilna imena – miks zvuka povjeren je Real World studiju, audio mastering i završni miks potpisuju Black Saloon Studio iz Londona i proslavljena Mandy Parnell, koja iza sebe ima radove s mnogim eminentnim svjetskim imenima popularne glazbe kao što su Bjork, Sigur Ros, The XX i Brian Eno, dok dizajn albuma potpisuje kreativna agencija “Ideologija” iz Sarajeva.

Ova zavidna svjetska ekipa koja se okupila oko albuma “Ascending” dio je Amirinog nastojanja da se glazba ovih prostora čuje što dalje. ”Baš kao i prije petnaest godina, još uvijek smatram važnim da naša tradicionalna glazba dopre do što većeg broja ljudi u svijetu, kako bi mogli osjetiti i shvatiti kakvu divnu dušu mi imamo”, istaknula je Amira.

Objavljivanje albuma prati pjesma “Sve ptičice zapevale“, uz najavu – 15 godina karijere i izlazak novog albuma Amira će obilježiti 3. 8. velikim koncertnim spektaklom “Amira Medunjanin and TrondheimSolistene” u pulskoj Areni.

Amiru na njenom putu prate Star Travel Banja Luka, Gazdina Rakija i GS – TMT

Naslovna fotografija: Edvin Kalić