Magic Time Vinyl Festival, Dado Topić kao DJ

Magic Time Vinyl – ludo nostalgični festival na 45 i 33 okretaja!

Muzika - regija Show Time

Nije više vijest povratak vinilnih ploča u velikom stilu. Ali, priča o jednom magičnom festivalu koji slavi vinil, a događa se u malom mjestu u dalmatinskom zaleđu više je od vijesti.

Perinuša je lokalitet smješten u sredini Imotskog polja, uz obalu slikovite ponornice Vrljike, čija je dužina u ovom dijelu tek nešto veća od deset kilometara, ali svejedno je njezino drugo ime ‘hraniteljica života Imotske krajine’.

Eto, uz malu prekrasnu rijeku kod Perinuše događa se priča ”Čuvamo ploče i čuvamo Vrljiku”.

Pod nazivom Magic Time Vinyl Festival, jedinstveni je to događaj na ovim prostorima: u nekoliko ljetnih dana najposvećeniji fanovi gramofonskih ploča dolaze ovdje slušati muziku isključiva sa vinila, u svim veličninama i okretajima, a puštaju je lokalni fanatični ‘jahači ploča’ – i probrane muzičke zvijezde.

Jedinstvena lokacija Magic Time Vinyl Festivala uz rijeku
Jedinstvena lokacija Magic Time Vinyl Festivala uz rijeku

”Želimo ploče vratiti iz zaborava, probuditi nostalgiju, jer vinil simbol drugačijeg načina života i drugačijeg načina slušanja glazbe. Nema “next” niti “skip” već A i B strana. Nema brzinskih preslušavanja niti shuffle, već je slušanje ploča predstavljao cijeli jedan ritual ravan japanskom ispijanju čaja. “Amo kod mene slušati ploče” rečenica je koja simbolizira ta stara vremena, a koja se teško može dočarati u ovoj digitalnoj suvremenosti. Sve to želimo sliti i prikazati na ovom jedinstvenom analognom festivalu. I samo mjesto ima onaj magični moment, jer se slušanje ploča događa usred ljeta na snenim livadama uz rijeku Vrljiku, nadomak žubora starih mlinica i legendarne Perinuše. Cijelo to prirodno okruženje, bistrina vode, te analogni zvuk s ploča, nadamo se, i vas će opčarati… Zato, dobro došli na festival od 33 i 45 okretaja”, priča je organizatora Magic Time Vinyl Festivala.

Festival je premijeru imao 2016. godine i u dva prva izdanja analogni DJ-vi bili su, među ostalima, Jurica Pađen iz grupe Aerodrom, poznati zagrebački radijski voditelj Darko Bakić, rock ikona Dado Topić i fenomenalna pjevačica Zorica Kondža.

Ovogodišnji Magic Time Vinyl Festival održava se od 26. do 28. 7. i opet ima niz znamenitih muzičkih gostiju koji će puštati ploče po svom izboru.

Nimalo nije slučajno da će prvoga dana, u četvrtak, iza gramofona će Dr. Smeđi Šećer iz Rijeke, jedan od regionalno najpoznatijih crate diggera, kako se nazivaju vinilni arheolozi, kopači ploča, koji pretražuju vinilna izdanja u potrazi za nepoznatim, zaboravljenim, a vrijednim komadima lokalne muzičke prošlosti. Smeđi šećer se smatra jednim od rijetkih eksperata za raritetni yugo funk/soul/jazz/disco, a iste večeri svoj izbor funka će predstaviti zagrebački DJ Nenad Borović, član Hrvatske Funk Delegacije.

Dr. Smeđi Šećer na setu
Dr. Smeđi Šećer na setu

U petak, u ”Rock večeri”, glavni dio programa pripada Slavinu Balenu iz Zagreba, uredniku nagrađene radio emisije ”Rock antologija”, a iste večeri za gramofone će stati popularna Meri Cetinić, koja će puštati ploče svojih uzora, a to su većinom rock bendovi iz ’70-ih.

Subotu ispunjavaju još dva poznata veterana rocka. Prvi je Robert Mareković, pjevač grupe Fantomi, pokretač kultnog programa ”Blue moon” u klubu Kulušić i voditelj na Hrvatskom radiju, sa izborom rockabilly i twist ploča, a drugi je Mladen Puljiz, pjevač novovalne rock grupe Boa, koji sa sobom donosi gramofonske ploče s hitove 1980-ih.

U festivalu sudjeluje i poznati mostarski vinil-majastor Ivica Kulušić Šef, te lokalni junaci vinil-kulture, najdugovječniji imotski DJ Željko Mikulić, zatim Velimir Vuković, Vedran Vrčić, Jure Lozo i Tomislav Matković, kao i trenutno najpoznatiji Imoćanin na regionalnoj muzičkoj sceni – Ante Cash. Dok se upravo primičemo finišu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, spomenimo da je ovaj popularni reper brojne fanove stekao u BiH kada je za prethodno, brazilsko prvenstvo snimio himnu ”Vatreni Zmajevi”.

Magic Time Vinyl Festival, Ante Cash
Magic Time Vinyl Festival, Ante Cash

Za kraj priče o jedinstvenom festivalu u Imotskom spomenimo još zanimljivu novinu Magic Time Vinyla – u sva tri dana priliku da puštaju svoje ploče organizator će dati svima iz publike koji to žele. U isto vrijeme za diskofile će biti organiziran sajam ploča i potencijalni prodavači će besplatno dobiti odgovarajući prostor za izlaganje, prodaju ili razmjenu vinila.

Svi koje ovo zanima mogu se javiti u inbox na facebook stranici festivala ili na mail adresu magictimefestival@gmail.com.

I, evo, ako ste fan vinila, dali smo vam ideju za doživljaj koji će ispuniti dio vaše strasti.

Naslovna fotografija: Dado Topić kao DJ na Magic Time Vinyl Festivalu

Magic Time Vinyl Festival, Zorica Kondža
Magic Time Vinyl Festival, Zorica Kondža