Week 25/2018: Ludo zanimljiv – i zabavan zbog Jelene Najbolje

Nova ploča Show Time

U 25. sedmici godine 2018. tri dobra broja, dva extra i jedan ludo zabavan, s potpisom ‘spisateljice’. To treba doživjeti…

Eot: Karma

ocjena dobroNakon singla ”Nažalost u pravu” kojim su opisali tamniju stranu životne borbe bez kompromisa i odustajanja, karlovački alternativci EoT novom pjesmom ”Karmanastavljaju najavu svog albuma ”Teorija ludog čovjeka”, koji bi trebao izaći početkom zadnjeg mjeseca ove godine pod etiketom Menarta. U ‘tvrdolinijaškom’ zvuku taman toliko je popa da stvar bude lepršavija, a da se žestina nimalo ne razblaži

Rokambol: Ovog jutra

ocjena dobroZagrebački pjesmar, kako sam sebe naziva glumac Nikša Marinović, oglasio se svojim ‘bienalle pop’ bandom Rokambol i novim singlom “Ovog jutra” koji otvara i predstavlja upravo završeni album “Sam”. U digitalnom obliku izašao je 22. 6., dok fizičko izdanje uz live promociju ekipa najavljuje za jesen. Akustična laganica (sa divnim zvukom violine), nešto što bi u ranim i psihodeličnim ’70-im bio zapažen broj prog-rocka, u ovo vrijeme neće imati jednaku pažnju, ali na gubitku su oni koji pjesmu prekoče.

Jelena Andonović: Najbolja

Jelena Andonović iz Beograda sebe opisuje kao muzičarku i spisateljicu, a objavila je novi singl čijim naslovom kaže i kako se osjeća – ”Najbolja”. Riječ je o naslovnom broju njezinog digitalnog  EP izdanja sa još tri pjesme, ”Jebeno fantastičan”, ”Opet” i ”Anđeo”. A Jelena trenutno snima i album, koji će  izaći  na jesen za izdavačku kuću Menart. Uz producenta Petra Rudića na tom projektu je ekipa koju čine Nebojša Keba Zulfikarapašić (gitara), Goran Savić Čaki (bubanj), Aleksandar Dragutinović Šekspir (bas gitara, prateći vokali) i Bojan Petković (klavijature).

Sladunjavi disco s malo funky začina možda bi se nekako i prošvercovao kao ‘prosjek’ (ljeto je, može se podnijeti), da nije Jeleninih stihova – i naznake da je ona spisateljica. Koja piše: Kada u ruci stisnem svoga diska i kada fanova grune prava vriska… U novom filmu ulogu mi nude, stanova imam po gradu kojekude… Čak i za facebook stilsku konkurenciju, teško je progutati.

Kuzma i Šaka Zulu: Ljeto

Kombinacija italo eurodisca ’80-ih godina splitskog dua Kazma i Šaka Zulu još je jedan sladunjavi broj poput prethodnog, ali mu to nije najveća mana (rekosmo, ljeto je…), nego činjenica da su oni sami zaglavili u svojoj vlastitoj prosječnosti, u kojoj više nisu tako ni zabavni kao što su bili u nekim ranim pjesmama.

The A: Da znam

ocjena dobroZagrebački bend The A! predstavio je svoj posljednji singl sa aktualnog albuma „Stereo“ pod imenom “Da znam”. Ovim singlom bend je zatvorio poglavlje albuma te se okreće novom materijalu kojeg možemo očekivati uskoro. Kad bismo je baš htjeli negdje žanrovski smjestiti, onda je i ona ‘sladunjavi’ pop, soul, disco broj, ali kilometrima daleko od prethodna dva. Možda je jedino gostujući reper Tone Tuoro mogao dobiti malo veću ulogu od nekoliko sekundi u finišu, pa da nova dimenzija pjesme bude upečatljivija.

Nele Karajlić: Nedjelja kad je otiš’o Hase 2

Dr. Nele je s ovom pjesmom zasluženo dobio i poseban prostor i posebnu analizu. U ‘Barometar’ je smještamo kao primjerak da smo u minuloj sedmici imali i nešto što je zsvrijedilo etiketu ‘extra’. Ali, nije jedini…

Them Moose Rush: Lethal Dose of Pretty

Bjelovarska progressive nosie rock trojka Them Moose Rush nastavlja s promocijom albuma “Don’t Pick Your Noise” predstavljanjem spota za treći singl “Lethal Dose of Pretty”. Svjetlosnim godinama daleko od komercijalnog i zato su nepoznanica mas-publici i mas-medijima. Koga briga. Dobar rock ima svoju publiku.