Refugees-Welcome

Dubioza kolektiv: Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli!

Metropol Samo urbano

Najpopularniji balkanski bend još jednom pokazuje društvenu odgovornost i osjetljivost, pa se koncertnim nastupom pridružuju događaju u Historijskom muzeju BiH, 5. juna 2018., kojim se izražava solidarnost s nesretnicima koji bježe iz domova zbog rata, nestabilnosti, gladi…

Više od 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca u devedesetima prošli su svoju golgotu, kao izbjeglice po cijelom svijetu, sklanjajući se od strašnog rata. Danas, kada se još osjećaju brojne posljedice tih nesretnih godina, Bosanci i Hercegovci bi među prvima trebali prepoznati tuđu nesreću i iskazati solidarnost kakvu su doživljavali od drugih.

U utorak, 5. juna 2018. godine u 17 sati, u Historijskom muzeju BiH će biti otvorena izložba ”People of Sarajevo” i ”The Balkan Route”, kojom će fotografkinja Imrana Kapetanović predstaviti priče  novih sugrađana, dok izložba Marka Đurice prikazati svakodnevne probleme i situacije ljudi koji se kreću ‘balkanskom rutom’.

U isto vrijeme, tokom dana svi koji suosjećaju sa tragedijom onih koji su prisiljeni bježati iz svojih domova zbog rata, nestabilnosti, ekoloških katastrofa i neimaštine mogu uručiti novčane donacije organizaciji Pomozi.ba, koja od februara ove godine na različite načine podržava više od 1000 ljudi.

Nije slučajno da se izložba priređuje dva dana prije sastanka lidera Balkana u Sarajevu, kako bi razgovarali o saradnji sa ciljem da “riješe problem pogranične sigurnosti” i namjerom daljeg zatvaranja granica u regiji, što je njihov odgovor na dolazak izbjeglica i migranata.

Izložba je, dakle, odgovor onih koji su jednaku tragediju proživljavali i sretali se sa sličnim ”rješenjima” njihove sudbine.

Da bi animirali što veći broj Sarajlija i svih Bosanaca i Hercegovaca, događaju u Historijskom muzeju pridružuju se Dubioza kolektiv i Helem Nejse, koji će poslije otvaranja izložbe izvesti koncert solidarnosti.

”Pozivamo naše sugrađane i sugrađanke da nam se pridruže i pokažu svoju solidarnost. Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli” – apel je članova Dubioze kolektiv.

Dubioza kolektiv, transparent koji je još prije tri godine bend isticao na svojim koncertima
Dubioza kolektiv, transparent koji je još prije tri godine bend isticao na svojim koncertima