Milomir Glavčić

Čovjek koji je bez posebnog razloga smisao života našao – u davanju

GPS za dušu Pričam ti priču

Na planetu nikada nije bilo toliko multimilionera kao danas. U siromašnoj BiH ima ih 525 i uz to još 90 multimilijardera, u Hrvatskoj njihov broj raste brže od svjetskog prosjeka, a prema podacima iz 2016. u svijetu je više od 220.000 multimilijardera.

Sasvim sigurno ste se ne jednom upitali gdje su granice gramzivosti. Živjeti u blagostanju, živjeti jako jako dobro je jedno, ali imati imovinu koju ne može potrošiti stotinu generacija besmisao je kojeg obični ljudi ne mogu razumjeti. Dok se, možda, ne obogate.

Jedan, pak, taj obični čovjek jeste se obogatio i našao je sasvim drugačiji smisao života.

Milomir Glavčić, siromašni dječak iz ruralne Srbije, u surovim vremenima između dva rata čitao je bajku da u Kanadi nebom lete pečeni pilići, a na granama vise kolači. U dječjoj glavi rodila se misao da u tu Kanadu kad-tak mora doći. I došao je, 1949.

Pečenih pilića i kolača domogao se godinama kasnije, ali samo svojim trudom. Štaviše, bogatstvo je stekao, mjereno i kanadskim kriterijima. Mogao je, a nije kupovao luksuzne kuće po svijetu, avione i bijesne automobile. Umjesto toga, počeo je davati.

Iako u Srbiju više nije nogom kročio, u nekadašnju domovinu počeo je slati novac za gradnju mostova i škola, za bolničku opremu, za pomoć ljudima…

U vrijeme kada smo zatrpani sasvim drugačijim pričama svuda oko nas, kada vjera u ljudskost prolazi kroz najveća iskušenja, nađite malo vremena da poslušate životnu priču tog Čovjeka. Milomira Glavčića. Možda ćete se osjećati bolje.