ljubavni par

Zašto su muškarci skloni spavanju odmah nakon seksa?

Jedi moli voli Ljubav Metropol

Vječno frustrirajuće pitanje žena zbog čega muškarci požele zaspati odmah poslije seksa, a one bi se još mazile, ljubile i šaputale na jastuku, dobilo je naučno objašnjenje.

Istraživanja su dokazala da se muški mozak – preciznije cerebralni korteks (koji inače služi za razmišljanje) nakon seksa isključuje!! Duhoviti opis bi glasio: muškarci poslije seksa nisu sposobni više ni o čemu misliti.

Dakle, nakon njegova isključenja aktivira se drugi dio mozga koji ostalim dijelovima “naređuje” da se deaktiviraju od seksualne želje. U čitavu priču se još umiješaju i oksitocin i serotonin čijim se ispuštanjem san mnogo brže inducira.

Neuroznanstvenik Serge Stoleru, iz centra za medicinska istraživanja u Institutu National de la Santé et de la Recherche Médical, dao je jasnu definiciju:

Eksperimenti su nam pokazli šta se događa u mozgu tokom orgazma. Muškarci nakon toga obično imaju period ‘reloadanja’ u kojem se, dok traje, jednostavno ne mogu odmah opet uzbuditi. Kod žena je to drukčije, one nemaju taj period i često zamjeraju svojim muškim polovicama što spavaju nakon akcije u spavaćoj sobi. No, to je kod muškaraca normalan postkoitalni proces.

Osim toga, novija istraživanja mogla bi uvelike promijeniti stav žena prema njihovim ‘spavačima’. Naime, tvrdnja je sljedeća: Mogli bismo reći da što prije naš partner zaspi nakon seksa, to je opušteniji i želi dublji odnos (dr Daniel Kruger, voditelj studije koja je provedena na 500 anonimnih volontera).

Ipak, niko od stručnjaka nije dao odgovor na detalj u još jednom sličnom istraživanju, koje je utvrdilo da jedan dio muškaraca – zaspu u toku seksualnog čina.