film-tifa-plakat

Dok’n’Ritam No. 3 – vrlo atraktivan program muzičkih dokumentaraca

Film & Foto & TV Show Time

Ovogodišnji beogradski festival muzičkog dokumentarnog filma održava se od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu pod sloganom ‘Eklektika je naš stil’.

Prvi i još uvijek jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji i u takmičarskoj selekciji i u revijalnom programu nudi zanimljiv i stilski raznovrstan program sa nekoliko premijera, od priča o punku, beogradskoj rockabilly sceni, pop zvijezdama, velikim hitovima i njihovim autorima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pjesama), pa do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svjetlu.

Među filmovima u međunarodnom takmičarskom programu koji će privući posebnu pažnju publike su atraktivne biografske piče ”Tifa”, ”Charlatan Magnifique” (o popularnom Mignificu), ”Ti možeš” (priča o pioniru našeg punka Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava Pankrti) i ”Pope, vrati se (o pokojnom Momčilu Popadiću, čuvenom splitskom novinaru i autoru stihova za veliki broj pop i rock hitova iz osamdesetih).

Iz domaće sprske producije treba izdvojiti film ”Pobednici su dosadni” o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rock kulture i zatvorski psiholog, te posebno jednu osobenu putopisno-romantičarsku dokumentarnu priču ”Zarobljeno vreme”.

U zanimljivoj ‘road koncepciji’ autor filma Milan Nikodijević i njegov ”vodič kroz emotivni zavičaj bivše zajedničke zemlje i vrijeme kada je rock and roll bio važan”, poznati rock novinar, publicista i najizravniji svjedok najvećih trenutaka domaćeg rocka, Petar Peca Popović, razgovarali sa nizom aktera nekadašnje scene i ponudili dokumentarističko djelo koje je privuklo veliku pažnju u cijelom regionu.

Dodajući još naslove ”Turbotronic”, ”Fleka – glas undergrounda”, ”Hipi dolina” i ”Muzičke traume iz detinjstva”, filmski program trećeg Dok’n’Ritma svrstava se među najatraktivnije događaje ove vrste u regionu.

A kada još svemu tome dodamo prateći program, beogradska publika ima puno razloga s nestrpljenjem očekivati festival.

Naime, u Notabuk programu promocija festival će predstaviti muzičke knjige Tvornica glazbe – priče iz Dubrave Siniše Škarice, Antikvarnica snova Želimira Altaraca Čička, Ključ bubnja Tama Amile Sulejmanović i Idoli i poslednji dan koju je priredila Ana Marija Grbić, zatim u programu Work in Progress će biti predstavljeni dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos i projektu ‘Rock kamp za devojčice’, dok će koncertni program ponuditi nastupe surf sastava Moussaka, Sane Garić sa bendom i indijskog umjetnika Pandita Sugato Badurija.

Na kraju, bonus Dok’n’Ritma su projekcije filmova o Mariji Calas, Grace Jones i Whitney Houston što samo dodatno potvrđuje da je beogradski festival u nepune tri godine izrastao u regionalno respektabilnu smotru muzičkih dokumentaraca.

Program i rasporede događanja na festivalu možete naći na ovom linku.